Jump to content

Időskori elhízás

2015. 10. 18. 12:30

Gyakran megfigyelhetjük, hogy az életkor gyarapodásával a testsúly is együtt növekszik. Ennek elkerülése odafigyelést igényel, hiszen csak rajtad múlik, hogy beállsz-e a sorba vagy inkább az egészséges életet választod.

A naponta elfogyasztott kalóriák mennyisége alakítja ki a testsúlyt. Tegyük fel, hogy a szervezetnek összesen 2000 kalóriára van szüksége a megfelelő működéshez. Amennyiben ennél többet fogyasztunk, akkor a felesleges kalória zsír formájában elraktározódik – és ez bizony egy idő után szemmel látható változást eredményez. Azonban ha nem többet, hanem kevesebbet fogyasztunk, akkor idővel a testsúlyunk is csökkenni fog, és elérhetjük a megálmodott alakot. Így tehát a tudatos táplálkozás hozzájárulhat a tartós fogyáshoz. De ez hogyan kapcsolódik az időskori elhízáshoz?

Az egyes életszakaszokban eltérő mennyiségű kalóriára van szükségünk. Gyerekként – a testmagasságtól függően – akár a napi 500-1000 is elegendő, de ahogy növekedünk, úgy nő ez az érték is velünk együtt. Nagyjából 25-30 éves korunkban érjük el a maximumot, ebben a szakaszban kb. 2000 kalória kell a szervezet megfelelő működéséhez. Ettől kezdve ez az érték fokozatosan csökken, hiszen a korral a magasságunkból és az aktivitásunkból is vesztünk.

Azonban sokan továbbra is ugyanannyit fogyasztanak, mint előtte, tehát fokozatosan egyre több felesleges kalóriát visznek be a szervezetükbe.

Ha odafigyelsz arra, hogy naponta mikor és mennyit fogyasztasz, akkor könnyen betarthatod a kalóriakeretet. Így nem fordulhat elő, hogy jóval többet eszel, mint amennyire szükséged lenne.




További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: .express.co.uk Forrás: dietmarker.hu)