Jump to content

Az egészségtatosságra nevelés fontossága

2015. 10. 22. 16:00

Nem elég, ha az egészségtudatosság csak divat a fiatalok körében, a mindennapjaik részévé kell válnia.

Hanesz József - a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke szerint az egészségfejlesztés még nem terjedt el széles körben sem az iskolákban, sem a családokban, de a mostani programnak is köszönhetően mégis "elindult valami".

Az egészségtudatos életmódot népszerűsítő projektbe, amellyel az egészséges táplálkozás, a mindennapos testmozgás és a higiénia fontosságára hívták fel a figyelmet, 60-70 ezer diákot vontak be 18 megye 288 iskolájában.

Arról beszélt, hogy több hasonló projektet terveznek, és ezekhez partnereket keresnek. A projekt ismertetője szerint a cél az volt, hogy a 6-14 éves korosztályt - a pedagógusok segítségével - olyan tanórán kívüli iskolai programokba vonják be, amelyekkel kedvet kapnak a rendszeres mozgáshoz és az egészséges ételekhez.

A szabadidős programok között egyebek mellett úgynevezett hétpróbákat tartottak, a fiatalok vívással és küzdősportokkal ismerkedtek meg, kajakba és sárkányhajóba szálltak, görkorcsolyával, rollerrel versenyeztek, az egészséges életmódról rádió- és tévéműsorokat készítettek, és volt ahol iskolakerteket alakítottak ki.

A projektben részt vevő iskolák átlagosan csaknem hárommillió forintért eszközöket, sport-, konyhai és kerti felszereléseket vásárolhattak.

Az ismertető szerint ma Magyarországon minden harmadik általános iskolás túlsúlyos, és azért indították a programot, hogy ezt a rossz tendenciát visszafordítsák.

Felhívták a figyelmet arra is: a túlsúlyos gyerekekkel kapcsolatosan nem a pillanatnyi egészségi állapotuk jelenti a legnagyobb problémát, hanem az, hogy egyre kevesebb azon évek száma, amelyeket várhatóan egészségesen tölthetnek el. A magyarokat az európai átlagnál korábban érik el a szív- és érrendszeri, valamint a mozgásszervi megbetegedések is.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: nourishandrevive.com)