Jump to content

Szellőztetni télen is kell!

2015. 10. 25. 12:30

A téli időszak közeledtével egyre kevesebb időt szánunk a szellőztetésre, ami nagy hiba, mert így a légtérben lévő kórokozók hamar szaporodásnak indulnak a növekvő hőnek és páratartalomnak hála. A megsokszorozódott baktériumok pedig egészségük kárára is mehetnek.

Az átlagos napi páratermelés 10 liter, ami egészen a hidegebb idő beköszöntével fel sem tűnik a rendszeres, a nyári melegben felfrissülést hozó szellőztetés mellett. Ősszel és télen azonban más a helyzet. Az ember ilyenkor nem szereti kiengedni a meleget és beengedni a hideget, pedig ugyan úgy ügyelni kellene a megfelelő szellőztetésre. A páratermelés mellett a száradó ruhák, a főzés és minden vízzel kapcsolatos tevékenység növeli a lakás páratartalmát.

A páratartalom megnövekedése egyrészről a szervezetnek sem jó, mert a baktériumok könnyebben terjednek, másrészről a lakásnak sem, mert így az nem „lélegzik”. A téli időszakban a helyiségek 30%-kal magasabb páratartalom mellett üzemelnek, ami azt jelenti, hogy a baktériumok száma is azonos intenzitással, szaporodásnak indul. A probléma itt kezdődik, mert így a poratkától a penészgombán át minden korokozó beindul, melyek a felső légúti fertőzések, asztma és allergia fő kiváltó okaiként ismertek.

Az imént említett megbetegedések kísérő tünetei az állandó tüsszögés, orrfolyás, köhögés. A kellemetlenséget azonban meg lehet előzni, a napi rendszeres, hosszabb szellőztetéssel.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: shtastietodotnet2.com)