Jump to content

Érdekességek a májról

2015. 11. 19. 16:00

A máj szervezetünk egyik legfontosabb szerve. Nélküle a szervezetbe került káros anyagok, mérgek nem ürülnének ki. Ezen kívül a májban termelődnek a vérfehérjék, illetve a szénhidrát-, a fehérje-, a lipid-, valamint a hormonanyagcseréért is felel. Ezeket talán mindenki tudja, de azt kevesebbe, hogy mivel segíthetjük működését, és mennyi szeszt képes óránként lebontani.

 

A máj nem csak a szervezet méregtelenítéséért felelős, ennél sokkal több funkcióval bír. Kiemelkedő szerepet játszik a hormonok lebontásában, termeli a fehérjéket és a véralvadási faktorokat, felveszi a szervezetünk számára fontos tápanyagokat, a károsakat pedig kiszűri, illetve hatással van a szénhidrát-anyagcsere és a hormonháztartás működtetésére is. Épp ezek miatt nem mindegy, hogyan bánunk vele!

A máj működését serkenthetjük, és a szervet is óvhatjuk, ha beépítjük étrendünkbe a túrót. A máj optimális tevékenykedéséhez A- és K-vitaminra van szükség, ami a túróban fordul elő legnagyobb arányban. A zöld leveles zöldség- és főzelékfélék, a tej és a tejtermékek is fontos forrásai az említett két vitaminnak.

Szintén működését segíti elő a kamillatea, ami az idegrendszerre is jó hatással van. Egy stresszes nap után, segít a relaxációban.

Egy kis érdekesség működéséről: a máj óránként 0,15 ezrelék alkoholt tud lebontani. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy 60 kilogrammos személy szervezete egy üveg sörben lévő alkoholt két óra alatt bont le.

A májbetegségek hazánkban halálozási listavezetők. Ez az ötödik leggyakoribb halált okozó betegség, aminek hátterében a túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás áll. Májkárosodáshoz vezet 40 g/nap szesz a férfiak esetében, nőknél viszont már 20 g/nap mennyiségű alkohol is a máj megbetegedéséhez vezet.

A megfelelő folyadékmennyiség hiánya is a máj lassabb működését idézi elő.



További extra érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát is!
(Kép: liverintensivecare.co.uk)