Jump to content

Egyre fiatalabb korban, és egyre többször gyújtanak rá az iskolások

2015. 11. 20. 12:30

A Semmelweis Egyetem felmérése megdöbbentő adatokkal szolgált, miszerint már a hatodik osztályosok 4,5 százaléka, középiskola első évfolyamán a tanulók 37%-a dohányzik rendszeresen.

Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetének munkatársai által az elmúlt években serdülők körében, hat magyar nagyvárosban végzett követéses vizsgálat tapasztalatait összegezték.

A kutatás kezdetekor a 6. évfolyamos diákok 4,5 százaléka dohányzott rendszeresen, két évvel később viszont már 13 százalékuk gyújtott rá legalább egyszer havonta. Eközben a 9. évfolyamon már 26, míg a 11. évfolyamon 37 százalék volt a dohányzók aránya.

Véleményük szerint a dohányzással kapcsolatban a családi minta hatása befolyásolja leginkább a fiatalokat. Emellett a serdülők számtalan nehézséggel találkoznak, és ha nem találnak "hatékonyabb megküzdési stratégiát", akkor gyakran választják ők is a dohányzást. A szakember szerint aki rágyújt, az nagyobb eséllyel más káros szenvedélyeket is kipróbál, ezért a cigaretta egyfajta "kapudrognak" tekinthető.

Ráadásul minél korábban választják ezt az utat a fiatalok, annál valószínűbb, hogy nem vagy csak jóval később tudják letenni a cigarettát - hangsúlyozta Pénzes Melinda, aki a hatékony megelőző programok fontosságára és a leszokás lehetőségeinek megismertetésére hívta fel a figyelmet.

A tüdőgondozók, az ingyenes leszokást támogató telefonos tanácsadás (06-80-44-20-44), vagy akár a háziorvos, illetve az internet (leszokaspont.hu) útján is kérhetünk segítséget a leszokásban - közölte. A leszokást is komplex módon érdemes megközelíteni, ebben segíthet a személyre szóló tanácsadás - emelte ki a szakember az egyetem által a "füstmentes világnap" alkalmából kiadott közleményben.



További extra érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát is!
(Kép: babble.com Forrás: biokalauz.hu/MTI)