Jump to content

Alagút szindróma, a 21. század influenzája

2015. 12. 02. 16:00

A betegség jellegére abszolút nem hasonlító nevű kór egyre gyakoribb a számítógéppel dolgozók közében, amit a csukló és kéz túlzott megterhelése, azaz az állandó egerezés is kiválthat.

 

Az alagút szindrómát számos betegség kiválthatja, ilyen például a cukorbetegség, vesebetegség és a reuma is, de mostanában egyre gyakrabban kötik össze a túlzott számítógép, azon belül is az egészhasználattal. A betegség főként a 40-60 éves korú nőknél jelentkezik.

A probléma kiváltója a kéz túlzott terhelése, és a kényelmetlen tartás, az egér miatt. Jellemző tünetei az égő fájdalom, zsibbadás a hüvelyk, a mutató- és középső ujjban. A tünetek elsősorban éjszaka jelentkeznek, de bizonyos kézhelyzetek nappal is provokálhatják, a fájdalom felsugározhat az egész karra, elsősorban a hüvelyk vonalában, súlyosabb esetben tapasztalható a kéz fent jelzett ujjainak ügyetlensége, merevsége.

Megelőzéséért sokat viszont sokat tehetünk, kéztornával. A rendszeres időközönként ismételt gyakorlatok (az ujjak ökölbeszorítása és kinyújtása vagy a csukló körzése), sokat segíthetnek a probléma elkerülésében.

További extra érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát is!
(Kép: ergogenesis.com Forrás: biokalauz.hu/webbeteg.hu)