Jump to content

A váltózuhany előnyei

2015. 12. 03. 12:30

A hideg-meleg zuhany felpezsdíti a szervezetet, noha egy fagyos téli este után nem épp erre vágyik az ember, érdemes mégis megbarátkozni a gondolattal, mert hosszútávon sokat tehetünk ezzel az egészségünkért.

A hideg-meleg váltózuhany jótékony hatási régóta ismertek. A váltózuhany fokozza a vérkeringést, mely kihatással van az anyagcsere működésére, ezáltal a méregtelenítési folyamatokra is. A vérkeringés felélénkülésének köszönhetően az immunrendszer ellenálló képessége is javul, az immunválasz gyorsabbá válik. A szervezetet érintő pozitív behatásokon túl a narancsbőr ellen is felveszi a harcot. Mivel fokozza a vérkeringést, ezáltal meggyorsítja a felgyülemlett és lerakódott salakanyagok távozását, ezáltal a csökkenti a narancsbőr kialakulását, vagy annak mértékét.

A visszeres láb megnyugtatásában is nagy szerepe van, mert a beszűkült ereknek segít eljuttatni a vért a lábszárba, lábfejbe, így csökkentve annak feszülését, és a tipikus „nehézláb érzetet".

Számos pozitív tulajdonsága ellenére azonban nem alkalmazhatja mindenki. A vérnyomásproblémákkal, szívbetegséggel küzdőknek nem tanácsos kipróbálni (maximum orvosi konzultációt követően) a trombózisban, előrehaladott érszűkületben szenvedőknek pedig tilos.

A hideg-meleg váltózuhany helyes alkalmazása nem a hirtelen hőfokváltozásban rejlik, hanem a szervezet lassú hozzászoktatásán: a szokásos hőmérsékletű fürdővízhez mindig adjuk hozzá egy kicsivel több hideg vizet, addig míg kellemesen érezzük magunkat a fürdőben, de már „libabőrözünk”. Ezt ismételjük el néhány napig, emelve a hideg víz mennyiségét. Alulról felfelé induljunk lassan fokozatosan, hogy legutoljára a mellkast érje a hideg víz.

A váltások számát illetően a hozzászoktatási időszakban legyen elég egy hideg-meleg váltás, majd a megszokást követően emelhető az „adag”.


További extra érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát is!
(Kép: coolthings.com)