Jump to content

A gyógyteaivás művészete

2015. 12. 08. 12:30

Nem mindegy mikor és hogyan fogyasszuk a kellemes ízű, gyógyhatású teakészítményeket, ugyanis a kúraszerű teafogyasztásnak van néhány alapszabálya!

A gyógyteákról szóló cikkekkel, könyvekkel, egyéb írásokkal Dunát lehetne rekeszteni. Legtöbbjük részletekbe menően ismerteti a létező összes gyógyhatású főzetet, annak hatását, ám kevés olvasmány szól a teák használatáról. Pedig vannak íratlan szabályok, melyeket érdemes betartani, hatékonyságuk érdekében.

A gyógyteák általában 8 nagy csoportra lehet osztani ezek: a szív-és vérkeringésre, emésztőrendszerre, idegrendszerre, légzőszervekre és kiválasztó szervekre ható készítmények.

Az imént felsoroltak esetében minden esetben máshogy és máskor kell fogyasztani a teák.

A magas vérnyomás ellen, kúraként fogyasztott főzetet a nap folyamán bármikor lehet fogyasztani, lefekvés előtt viszont kifejezetten ajánlott. A vértisztító teákat tavasszal szokás fogyasztani, mert ezek a téli evészetek „maradékát” gyakorlatilag kimossák a szervezetből.

Az étvágyserkentő teákat az étkezések előtt 15-20 perccel kell meginni, ami bélnedvelválasztás és nyáltermelődés beindításával keltenek éhségérzetet. Az emésztésserkentő főzeteket az étkezések után 10-15 perccel fogyasszuk. A bélféregűzőket a reggeli ébredést követően, reggeli előtt 15 perccel kell meginni. Hatása akkor maximalizálódik, ha éhgyomorra iszod.

Az idegrendszerre ható, nyugtató teakészítmények variációjuktól függnek, de általában elalvás előtt ajánlott ezek fogyasztása.




További extra érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát is!
(Kép: nokredit.hu)