Jump to content

A csodálatos levendula

2015. 12. 18. 12:30

A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Évszázadok óta használják fájdalomcsillapításra, az idegrendszer nyugtatására, mára pedig szinte elképzelhetetlenné vált nélküle az élet.

A levendula a gyógynövények aduásza. Annyi jótékony élettani hatása van, amivel egyik növény sem dicsekedhet. De nem csak a szervezet, hanem otthonunk számára is tartogat előnyös dolgokat.

A levendula javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet. Ennek köszönhetően enyhíti a pszichés és idegi panaszokat (pl.: alvászavar, idegesség, fejfájás, migrén) és a depresszív kedélyállapotot is csökkenti. Nem hiába használják oly gyakran az aromaterápiás kezelés során a levendulából készült illóolajat. Párnánkra cseppentve, vagy párnahuzatunkba szárított levendulát téve segíti alvásunkat.

Az idegrendszerre gyakorolt pozitív hatásai mellett a bőrápoláshoz is kiváló alapanyag. A pattanások ellen gyors és természetes megoldást nyújt, és ekcéma, pikkelysömör kezelésére is használható. Enyhíti a napozás okozta leégést. Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre is. A fürdővízbe keverve pedig bársonyossá teszi a bőrt.

A szervezetre, főként a szív-és érrendszerre gyakorolt jó hatást, az alacsony vérnyomásos betegségek kezelésében segít. Ezen kívül antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van, erősíti az immunrendszert. Meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket. Az emésztőrendszeri problémákat is gyógyítja: oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket.

Az izomgörcsöket és gyulladásos izomfájdalmakat is enyhíti, illetve a reumatikus fájdalmakra is ajánlott.




További extra érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát is!
(Kép: reveremagazine.com Forrás: biokalauz.hu/ tihanyilevendulapalanta.hu)