Jump to content

Leszámolnak a tévhitekkel és mítoszokkal magyar tudósok II.rész

2016. 03. 06. 12:30

A Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem négy kutatója arra vállalkozott, hogy megpróbálja számos tévhit közül száz olyannal szembesíteni az olvasót, ami mindennapi életében jelen van. 

 

Ihatnánk a csapvizet

Az egyik ilyen, hogy sokan azért nem isznak csapvizet, mert azt gondolják, veszélyes a túl magas klór- vagy arzéntartalma miatt. Az ásványvízipar is generálja ezt, pedig a magyar csapvíz kifejezetten egészséges, az ország nagy részén nagyon jó összetételű.

Ennek ellenére megkérdőjelezik a klór szerepét, holott anélkül a mai napig olyan fertőzéses betegségekben szenvednénk, amelyekben a középkorban és manapság is a világ szerencsétlenebb részein sokan meghalnak - mutatott rá.

Minden növény azért nem jó

A növényi hatóanyagokról általában azt gondolják, teljesen veszélytelenek, a kémiaiakról pedig, hogy veszélyesek, ez azonban így nem határozható meg.

Nemrég terjedt az interneten, hogy tiszafából érdemes teát készíteni, mert nagyon jó megfázás ellen. Ám ha valaki elkészítette volna, akár meg is halhatott volna tőle, annyira mérgező - világított rá.

Nincs már extrém C-vitamin hiány 

A C-vitamin nagyon hasznos, mindenkinek szüksége van rá, de az olyan magas fokú hiánya, mint amely már skorbutot okoz, manapság nem annyira jellemző. Aki fogyaszt zöldséget, gyümölcsöt, az biztosan nem szenved hiányt.

A túl nagy mennyiség sem használ, a vizelettel együtt távozik a szervezetből - hívta fel a figyelmet a gyógyszerész.

Nem veszélyes az erős 

Tévhit az is, hogy az erős paprika árt a gyomornak, és fekélyt okoz. Kiderült, hogy azok közül, akik rendszeresen fogyasztották, kevesebben lettek fekélybetegek. Ez persze nem azt jelenti, hogy a betegeknek viszont csak paprikát kell enniük - hangsúlyozta Csupor Dezső.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: ifehealthpro.com)