Jump to content

Idén sem került el a tavaszi fáradtság?

2016. 03. 31. 12:31

Ingerlékenység, dekoncentráció és állandó aluszékonyság. A legaktívabbak is érezhetik a kikelet közeledtét, ugyanis a tavaszi fáradtság keveseket nem dönt le a lábáról.

 

Noha a tavaszi fáradtság nem egy betegség, mégis mindenki megérzi jelenlétét. A dolog miértje a szervezet természetes reakciójában keresendő. Ugyanis a téli hónapok után a szervezetnek is át kell állnia a nyári időszámításra, így nem csoda, ha a tavasz derekán egy kicsit lassabban megy minden.

S miért érezed azt, hogy bárhol el tudnál aludni? Mert a hormonháztartásban zajló szezonális változások befolyással vannak az „alvási hormon”, a melatonin és a „boldogsághormon”, a szerotonin jelenlétére. Télen, amikor a nappalok rövidebbek, és kevesebb napfényhez jut a szervezet, fokozódik a melatoninképződés, és ezzel együtt megnő az alvásigény. A tavasz közeledtével a napok hosszabbodásával több fény éri szervezetünket, csökken a melatonin produkció, és ez átmeneti zavart okoz az alvás-ébrenlét bioritmusában. Az átmeneti rosszkedv szintén a biológiai óra lassú átállása miatt gyakoribb, így nem csoda, ha eltart pár hétig, mire a szervezet átáll.

Mit lehet tenni ellene? A folytatásból kiderül!

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: smh.com.au)