Jump to content

Fogyókúrához jól jöhet egy lelki vezető

2016. 05. 31. 16:05

Testkép, evészavarok, elhízás – népbetegség, sok ember halálát okozza, és néha az addikciókhoz is köze van. Sokan nem tudják abbahagyni az evést, ami pedig ártalmas az egészségre és az elhízás miatt sokan boldogtalanok lesznek, és az önértékelésük is lezuhan.

Létezik olyan ember, aki nem tud lefogyni, valamint vannak olyan betegségek, amelyeknél a fogyás rendkívül nehéz, de az emberek többségnél nincs ilyen. Ha mindenki betartaná a diétáját és mozogna, akkor sikerülne lefogyniuk – mondta Dr. Böröcz Zoltán, a III. Sz. Belgyógyászati Klinika főorvosa, aki szerint egyszerű matek az egész fogyás. „Ha több a kiadás, mint a bevétel, akkor fogyunk, ha több a bevétel, mint a kiadás akkor pedig hízunk” – magyarázta a szakember.

Lelki okok miatt is hízunk

Sokszor lelki okok húzódnak a hízás hátterében. Például az anya-gyerek kapcsolattól sok minden függ, de sokan a stresszes helyzeteket vezetik le az evéssel.

Sok ember nem tudja kezelni a stresszhelyzeteket, s mivel nem tanulják meg hogyan kell kezelni egy-egy helyzetet, így a gyerekeiknek sem tudják továbbadni. Holott egy stresszesebb pillanatban nem az ételhez érdemes nyúlni, hanem inkább egy barátot felhívni, s mire a beszélgetés véget ér, addig megnyugszik annyira az ember, hogy ne az evésbe meneküljön – fejtette ki Menczer Zsuzsanna tanácsadó szakpszichológus, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának oktatója.

Mivel a hízás oka, lelki eredetű is lehet, ezért egy fogyókúra során szükség lehet egy lelki vezető, egy étkezési tanácsadó és egy mozgásterapeuta segítéségére is – magyarázta Lichthammer Adrienn, dietetikus, aki úgy véli, hogy a divatdiétákkal bár többnyire lehet fogyni, de gyakori a jojó-effektus, azaz visszakúsznak a kilók gyorsan, sőt olykor több kiló is visszajön, mint a fogyókúra előtt. „Arra kell törekedni, hogy életmódváltás is történjen” – tette hozzá.

Adagokat együnk és lassan

Böröcz Zoltán tanácsokkal is ellátta a fogyókúrázókat. Egyrészt fontos, hogy adagokat együnk és ne annyit, amennyi belénk fér, másrészt fontos, hogy lassan fogyasszuk el az ételt – magyarázta a diabetológus.

Az is fontos, hogy rövid, közép és hosszútávú célokat határozzon meg fogyókúrázó, amihez tartani is tudja magát. „3-6 hónap körül van a kritikus pont, amikor elkedvetlenedik az ember és ilyenkor nagyon fontos egy segítő közösség” – közölte a diabetológus.

Böröcz Zoltán arról is beszélt, hogy ha a magasság és a testsúly alapján kiszámított BMI-index 40 fölött van, akkor olyan kóros elhízásról beszélünk, ami az egészséggel összeegyeztethetetlen, s ekkor orvosi segítség és sebészeti beavatkozás is indokolt lehet. Ha BMI 30-40 között van, akkor erősen ajánlott felkeresni egy szakembert, míg 30 alatt saját diétákkal nyugodtan próbálkozhat az ember.

A diabetológus arról is beszélt, hogy egészen alacsony energiatartalmú, például 800 kalóriás diétákkal otthon nem ajánlatos kísérletezni, hiszen az csak orvosi felügyelet mellett ajánlott.

A mozgás is fontos. Naponta 30 perc aerob testmozgás ajánlott és azoknál, akik nagyobb túlsúllyal küzdenek olyan mozgásformát kell választani, ami az ízületeket nem károsítja, például az úszás, a gyaloglás vagy a biciklizés.

 

Kép: indiatimes.in Forrás: hirado.hu | szeniormagazin.hu | biokalauz.hu