Jump to content

A rohanás ugyan olyan halálos, mint a lustálkodás

2016. 07. 12. 09:00

A kevesebb néha több, tartja a mondás, ami igaz az élet minden területére, így a sportra is. De menyi az annyi, ami még nem vált ki ellentétes hatást?

Róni a kilométereket felszabadító érzés. Mire az ember végez napi futásadagjával új emberként tér haza. Testileg, lelkileg felfrissíti az embert, s míg az első kilométereken még mardosó gondolatok telítik az elmét, addig a harmadik kilométer után, már megszűnik a világ és a lelki béke kellemes érzete lengi körül az embert. Viszont egy dolgot figyelembe kell venni, mielőtt felhúzod a nyúlcipőt.

Az ideális futás titka

A koppenhágai Frederiksberg kórház által végzet Copenhagen City Heart Study nevet viselő kutatás 1098 futót bevonásával készített vizsgálatokat, hogy kiderüljön, hogyan és hány kilométerrel ajánlott futni, hogy a túledzést és a szervezetromboló hatását elkerüljük.

A vizsgálatból kiderült, hogy azok a futók, akik 11,2 kilométeres sebességnél gyorsabban futnak, korábban halnak meg, mint azok, akik a kellemes kocogás kategóriába tartozó, átlagos 6 kilométeres sebességgel futnak. Ennek fényében azok, akik túlhajszolják magukat, és akik nem végeznek aktív mozgást, ugyan úgy ki vannak téve annak a veszélynek, hogy a várt élettartamnál 10-12 évvel korábban meghalnak.

„Fontos hangsúlyozni, hogy a kocogás is ugyan olyan hasznos és intenzív mozgás”- mondta Dr. Peter Schnohr a kutatás egyik vezetője. „Meg kell húzni egy felső határt a sportolásban, ami még egészséges a szervezet számára.”

A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az intenzív futás helyett érdemes a kocogást előnyben részesíteni, abból is heti 1-2,4 órát összesen. Ezt a mennyiséget heti három alkalomra kell beiktatni, mert az az optimális a testnek.

Maureen Talbot, a British Heart Foundation kardiológusa hozzátette: „Ez a tanulmány rávilágít arra, hogy nem kell maratonokat futni, hogy a szíved egészséges maradjon.”

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: pixabay.com)