Jump to content

A ráksejtek csak egyetlen esetben aktiválják magukat

2016. 09. 06. 16:05

A rákos megbetegedését sok minden tehető felelőssé, de főként azokban az őssejtekben alakul ki, ahol sok a DNS-hiba, és gyors az osztódás. Viszont csak egy esetben képes megmérgezni a szervezetet.

A napokban egy friss és újszerű információkkal szolgáló kutatás látott napvilágot, amit a Brit Rákkutató Központ (Cancer Research UK), a Cambridge-i Egyetem és az amerikai St Jude Gyerekkórház végzett közösen. Egyrészről arra világítottak rá, hogy a rák nehezen tud áthatolni a szervezet védekező pajzsán, másrészről a daganatok elsődleges kiindulási pontja az őssejt, harmadrészről pedig több feltételnek kell pont egyszerre fennállnia ahhoz, hogy a betegség táptalajt kapjon.

Utóbbihoz érdekes folyamat vezet. Mivel az őssejtek a test szinte bármelyik sejtjévé képesek alakulni, ezért a sérülések, hibák kijavítására ezeket sokszorosítja a szervezet. Fontos, hogy a DNS-hibák sora is jelen legyen az őssejtben, továbbá, hogy éppen a gyors osztódás fázisában legyen a sejt ahhoz, hogy a rák kialakulhasson – állapították meg. Ezek a DNS-hibák véletlenszerűen is keletkeznek az örökítő anyag másolásakor, de külső hatások is felelhetnek értük, mint a dohányfüst vagy az UV-sugárzás.

Arra is rájöttek, hogy miért jellemző idősebb korban a betegség felbukkanása. Ahogy az évek haladnak úgy jelenik meg több eltérés a sejtben, ami magyarázza a rákos esetek gyakoriságát. De nem csak az évek, hanem a nagy megterhelésnek kitett területek – például a belek- is megbetegedhetnek, hiszen a fizikai sérülések gyógyítása is őssejtek szaporításával jár.

A kutatást vezető Richard Gilbertson professzor szerint világos, hogy a rák forrása az őssejt, de megjelenését nem nevezhetjük ezután balszerencsének, hiszen a rossz környezetre is szükség van a folyamat elindulásához. A spontán mutációk ellen nem sokat tehetünk, de a DNS-hibákat okozó hatásokat, mint a dohányzás, vagy az UV-sugárzás életmódváltással csökkenthetjük – mondta.

 

Forrás: Biokalauz | Marmalade | Kép: thedoctorstv.com