A vashiány kialakulásához számos út vezet. Az egyhangú táplálkozás az intenzív energiafelhasználással járó tevékenykedés, de a nagymennyiségű vérveszteség is előidézheti, illetve néhány betegség is (pl.: az emésztőrendszert érintő, felszívódási zavarral járó vagy daganatos betegségek).
A vashiány tünetei a laikus ember számára is szembetűnőek, ezek a:
- fáradékonyság
- szapora szívverés
- sápadtság
- étvágytalanság
- kedvetlenség
- hidegrázás, általános hidegérzet
- székrekedés
- memóriazavar
- a koncentrációkészség romlása
- ingerlékenység
- migrén
A diagnózis biztos felállításához persze a vérvizsgálat szükséges.
A vashiány kezelése természetes és gyógyszeres formában is történhet, ami a hiány mértékétől függ. Utóbbi esetben tablettaként vagy vénásan történik a pótlás, míg természetes úton az étrend megváltoztatásával.
Magas vastartalmú ételek:
- zöld leveles növények (például: spenót, sóska)
- hüvelyesek
- dió, mák, mogyoró
- aszalt gyümölcsök
- cékla, retek, fekete retek, spárga
- barna rizs, szójaliszt
- bab, borsó, lencse
- vargányagomba
- állati eredetű húsok
- tejtermékek
További extra érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát is!