Jump to content

A rendszeres edzés befolyásolja az izom génállományát

2016. 11. 12. 09:05

Az állóképesség fejlesztésre irányuló edzés egy friss tanulmány szerint befolyásolja az izomban lévő génállományt, ellenállóbbá és gyulladásmentessé téve azt. Miért nagy szám? Mert így az öregkori, izomzatot, ízületet és csontokat érintő betegséget ki lehet kerülni.

A kutatási eredmény, amely Carl Johan nevéhez fűződik, az Epigenetics lapban olvasható.

Az unásig ismételgetett frázis, miszerint a sport a hosszú élet egyik titka, tényleg beigazolódni látszik. Ugyanis a rendszeres mozgással, nem csak számos betegség felbukkanását előzhetjük meg (pl.: szívbetegség, stroke, elhízás, stb.), hanem az várható élettartamot is növelhetjük az által, hogy rákényszerítjük vázizomzatot az alkalmazkodásra, és a fitten maradásra.

A tudós a epigenetikai fogalmakkal hozza összefüggésbe az általános élettartam kitolódását, illetve az izomzatot és ízületeket érintő betegségek redukcióját. Az epigenetika a modern biológiában a gének olyan öröklődési formájának vizsgálata, amely nem jár együtt a DNS szekvenciájának megváltozásával. A vizsgálat arra a kérdésre keres választ, hogy a környezeti tényezőknek a szülőkre gyakorolt hatása milyen változásokat okoz az utódok génkifejeződését tekintve. Azaz, ha a szülők eleget sportolnak, és egészséges életmódot éltek a gyerek születése előtt, akkor valószínűbb annak az esélye, hogy az utód jobb géneket örököl (mint a szülei, mert azok életük folyamán „fejlesztették” a sajátjaikat), ezáltal hosszabb és egészségesebb élet vár rá.

Egy 3 hónapos kutatás során melyben 23 alany vett részt, a gének és az epigenetika kapcsolatát kívánta bizonyítani. A résztvevő fiatalok és fiatal felnőtteknek heti négy rendszerességgel egy 45 perces erőnléti edzést kellett végrehajtani, de szigorúan csak az egyik lábukat használhatták.

A kutatás megkezdése előtt és után is szövetmintát vettek mind két lábból, és az epigenetikai elváltozásokat vizsgálták. A folyamatban 20,000 gént analizáltak.

A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy az erőnléti edzések hatással voltak a DNS-re és a génekre, valamint azok fejlődésére. Az eredményeket látván a Johan bizakodó, mert úgy véli ezzel közelebb kerültek az izomműködés megértéséhez, valamint egyes betegségek pl.: cukorbetegség és szív-érrendszeri betegségek kivédéséhez gyógyításához.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)