Jump to content

Az altató, az antidepresszánsok és az Alzheimer kapcsolata

2017. 01. 03. 09:05

Friss kutatási eredmények láttak napvilágot, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy az altató és kedélyjavító tabletták ötvennégy százakékal növelik, az Alzheimer kór kialakulásának kockázatát.

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb típusa; az esetek ötven százalékáért felel, és az esetek további húsz százalékában egy másik demencia típussal együtt fordul elő. A betegség hosszú éveken át fennáll, akár öt-tíz évig elhúzódhat, és általában nem okoz közvetlenül halált. A beteg leggyakrabban évekig szenved Alzheimer-kórban, mielőtt elhunyna más betegségben. A kór nagy érzelmi megterheléssel jár a környezetnek, hiszen napról napra építi le az embert.

Az Alzheimer kór kialakulásának kockázatát nagyban növelik az antikolinerg tartalmú szerek, a nyugtatók, altatók és antidepresszánsok. Ezek a gyógyszerek olyan hatással vannak az agyra, hogy blokkolnak egy fő kémiai válaszfunkcióval ellátott vegyületet, az úgy nevezett acetilkolint. Ez egy ingerületátvivő anyag, mely az előagy acetilkolin termelő sejtjeiből származik. Ha a szervezetben alulműködés lép fel, azaz redukálódik a vegyület jelenléte, akkor kialakul az Alzheimer-kór.

A demencia mértékéhez a beszedett antikolinerg tartalmú gyógyszerek mennyisége is hozzájárul. Minél több éven át szedett az illető bizonyos előírt szereket, annál jobban károsította az agy azon területét.

Azok vannak kitéve a legnagyobb veszélynek, akik több mint három éve szednek legalább 10 milligramm (mg) doxepin tartalmú antidepresszánst, 4 mg diphenhydraminet (Nytol, Benadryl), és 5 mg oxibutinint (Ditropan) naponta.

A fent említett szerek hét év elteltével, ötvennégy százalékkal növelték a demenciát és hatvanhárom százalékkal az Alzheimer kór kialakulását. A pontos eredményekhez a kutatók 3 434, 65 év feletti nőt és férfit vontak be a vizsgálatba, akik már évek óta szednek a fent említett tartalommal bíró gyógyszerek közül legalább egyet.

Nem csak az antikolinerg tartalmú gyógyszerek, hanem az antihisztaminok is hozzájárulnak a kór felbukkanásának növeléséhez. Ezek allergiagyógyszerekben is megtalálhatóak.

A fent felsoroltak mind olyan problémákra nyújtanak gyógyírt, melyek közül legtöbb természetes módszerrel, és stresszmentesítéssel kezelhető lenne. Nem mindig egyszerűbb a könnyebb utat választani, mert évekkel rá, visszaüthet. A kutatás vezetője Shelly Gray reménykedve nyilatkozott a Daily Mailnek a jelenlegi eredményekről, amelyek áttörést hozhatnak a betegség kezelésében.


További érdekességekért bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com, pexels.com)