Jump to content

Arcon nyalt a kutyusod? Készülj fel a betegségek garmadájára!

2017. 01. 20. 17:05

A kutyatartókat is megosztja az a kérdés, hogy szabad-e hagyni az állatnak, hogy a gazdáját arcon, netán szájon nyalja. A londoni Queen Mary University végre pontot tett a vitára.

Akinek van kutyája, az általában nem ódzkodik attól, ha kis állata arcon, kézen vagy lábon nyalja. Utóbbi kettővel még nincs is gond, mármint a közvélemény, és a tudomány szerint sem, ellenben azzal, már igen, ha az ember száját csókolja meg az eb. Nem csak visszataszító látványt kelt mások szemében, hanem kifejezetten egészségtelen is.

Baráti puszi, ezer kórokozó

Természetesen, ahogy ez lenni szokott van az a tábor, aki úgy véli nincs azzal gond, ha házi állata szájon vagy arcon nyalja, és vannak azok, akik még állattartó létükre sem tartják jó ötletnek. De mielőtt belemelegednénk a miértekbe, kezdjük azzal, miért ad puszit a kutyus.

Az ebek, lévén hogy nem beszélünk egy nyelvet velük, szeretetüket e formában fejezik ki, azaz összenyálazzák a gazdit. Legalábbis ez a legelterjedtebb változata annak a vélekedésnek, ami azt firtatja, miért nyalogat a kutya.

Valójában négy dolog jelent, ha megpuszil az állatod:

-ezzel jelzi, hogy elfogadott téged főnöknek, és a dominánsnak
-falkatagnak tart, és közös tevékenységre akar csábítani
-éhes, és tudja, hogy te vagy az ételosztó
-szeret téged, és ezzel a gesztussal fejezi ki még mélyebb kötődését

Ami azt illeti, ez mind szép és jó, hízelgő, ám nem egészséges, hogyha a kutya szájon nyalja a gazdáját. A londoni Queen Mary University orvosi mikrobiológiai és immunitástani professzora, John Oxford új kutatásában arról számolt be, hogy az állatok ezzel az egyszer mozdulattal kórokozók és durva betegségek tucatját szabadítják a gazdira.

The Hippocratic Postnak adott interjújában azt részletezi, hogy „a kutyák a fél életüket azzal töltik, hogy koszos utcasarkokat szimatolva, nyalogatva járnak kelnek, és az ürüléket is megszagolják, ezek pedig tele vannak baktériummal, vírusokkal, férgekkel és még hosszan lehetne sorolni.”

A professzor említ egy brit esetet is, amikor egy nő hasmenéssel, migrénnel, és egyéb a vérmérgezésre utaló tünetekkel érkezett a kórházba. Mint később kiderült, kutyája nyála az ebek szájflórájában természetesen megtalálható Capnocytophaga canimorsus baktériumokkal fertőzte meg. Ez persze egy szélsőséges eset, és igen ritka. Mindössze 13 ehhez hasonló esetet regisztráltak eddig az Egyesült Királyságban.

Mit hordoz a kutya nyála?

Amíg az állat nyála nem kerül a szembe, szájba, vagy az orrba addig nincs gond. Viszont, ha az említett területek bármelyikébe bekerül, az nem jó hír.

A kutyanyál ugyanis számos baktériumot tartalmaz, köztük olyanokat is, melyek átkerülhetnek az emberre és meg is betegíthetik. Ilyen a Clostridium faj, az E.coli, a Salmonella, és a Campylobacter. Megfertőződni pedig a nyál által lehet. A megoldás viszont egyszerű az alapos kézmosás a kutya simizése után, a nyalakodás elkerülése és rendszeres parazitamentesítés.

 

További extra érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát is!

 

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com,staticflickr.com,freegreatpicture.com)