Jump to content

Farkasvakság vagy vitaminhiány?

2017. 03. 28. 17:13

Gyakran hangoztatjuk a szürkületet követően, ha látásunk nem az igazi, hogy farkasvakságban szenvedünk. A furcsa elnevezésű kór, azonban nem a klasszikus értelembe vett betegségek táborát erősíti, hanem sokkal inkább a vitaminhiányhoz köthető.

A farkasvakságban szenvedő beteg szürkületben, félhomályban feltűnően gyengébben lát, mert a szem nem képes azonnal alkalmazkodni a fény utáni sötétséghez. Ennek oka a szem ideghártyája széli részein elhelyezkedő látóidegsejtek, a pálcikák pusztulása, vagy működésképtelenné válása. A pálcikák pusztulásának két fő oka az A-vitamin hiánya vagy a retinitis pigmentosa nevű veleszületett betegség(csoport) lehet.

Az A-vitaminhiányos farkasvakság egészséges, vegyes táplálkozás mellett kialakulása nem jön létre, vagy nagyon ritka. Vitaminhiány általában valamilyen felszívódási zavarhoz, alkoholizmushoz, gyógyszerszedéshez társulhat. Az A-vitamin jelentős része a májban raktározódik, szerepe van a nappali és az éjszakai színlátásért felelős receptor működésében.

A betegség oka

Vitaminhiány elsősorban hosszantartó étrendi hiánynak tudható be, de okozhatja valamilyen gyomor-bélrendszeri betegség (pl. felszívódási zavar), alkoholizmus (májzsugor) is.

Tünetei

A-vitamin hiánya fiatalabb életkorban súlyosabb, gyakori a növekedés lelassulása. Minden életkorra jellemző a fertőzésekre való fokozott hajlam. A hiány tünetei elsősorban szembetegségekben nyilvánulnak meg. Szürkületben a szem nem képes alkalmazkodni, és ezért un. szürkületi vakság alakulhat ki. A szem kötőhártyája szárazzá, megvastagodottá válhat, a szaruhártya homályossá válhat, meglágyulhat, olyan mértékben is, hogy a szem tartalma rajta keresztül előboltosulhat, vakság alakulhat ki.

Fontos tudni, hogy az A-vitamin hiány megelőzhető diétával, sok A vitamin található a halmájolajban, a májban, a tojássárgájában, a vajban, a tejszínben, a zöldségekben. Az A-vitamin túladagolható, ennek tünetei: durvaszálú hajzat, szemöldök kihullása, száraz érdes tapintatú bőr, ajak feltöredezése, később fejfájás, gyengeség, izületi fájdalmak, ezek észlelésekor keresse fel orvosát. Terhesség, és szoptatás esetén fontos betartani pontosan az adagot, mert a túladagolás a magzatra is veszélyes lehet.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)