Jump to content

Mindent a B1-vitamin hiányról!

2017. 03. 29. 08:30

Tudod miért van szüksége a szervezetednek a B1-vitaminra?

A vitaminhiány bármikor felütheti a fejét, és furcsa tüneteket produkálhat. A kellemetlen, rossz érzéseket kiváltó szimptómák megtapasztalását követően, gyakran súlyosabb problémára gyanakszunk, mit amivel valójában szemben állunk. A B1-vitamin hiánya is ilyen tüneteket eredményez, amelyekről jó tudni!

Egészséges, vegyes táplálkozás mellett a vitamin hiányos állapot kialakulása nem jön létre, vagy nagyon ritka. Vitamin hiány általában valamilyen felszívódási zavarhoz, alkoholizmushoz, gyógyszerszedéshez, esetleg művesekezeléshez társulhat.

A betegség oka

Vitamin hiány általában valamilyen felszívódási zavarhoz, alkoholizmushoz, esetleg művesekezeléshez társulhat.

A betegség tünetei

A B1-vitamin hiány kezdeti tünetei közé tartozik: étvágytalanság, izomgörcsök, ingerlékenység, érzészavarok. A későbbiekben szívelégtelenség (fulladás, szapora szívműködés, alsóvégtagi duzzanat stb.), idegrendszeri károsodások (érzészavar, végtagi fájdalom, zavartság, tanulási képtelenség) is kialakulhatnak.

Fontos tudni, hogy alkoholizmus esetén első feladat az alkohol elhagyása és a vegyes táplálkozás. A betegség a vitamin pótlásával jól kezelhető, régebb óta fennálló idegrendszeri eltérések azonban fennmaradhatnak.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu;pharmasoft.hu | Kép: pixabay.com)