Jump to content

Az elhízás leghalálosabb fajtája? A tudomány lerántotta róla a leplet!

2017. 05. 16. 09:05

A túlsúly már önmagában okozhat egészségügyi problémákat, ha meghaladtja a mindenkori BMI-indexben meghatározott mennyiséget. No de, a felesleges kilók elhelyezkedésétől függ, hogy mennyire növeli a halálozási kockázatot.

Az elhízás korunk egyik legnagyobb problémája. A rendszertelen táplálkozás, a nem megfelelő minőségű és mennyiségű ételek fogyasztása, és a mozgásszegény életmód már önmagában elég ahhoz, hogy a plusz kilók gyorsan felszaladjanak.

Mennyi az annyi?

Egy átlagos testalkatú, átlagos mindennapi terhelésnek kitett ember napi kalóriaszükségletes körülbelül 2000 kalória. Ez főként zöldségekből, gyümölcsökből, szénhidrátból, fehérjéből, tejtermékekből (mindez a menüsor kb. 80 százalékát teheti ki) és minimális zsírtartalomú ételekből kell, hogy összeálljon, ha az egyensúlyt fenn akarjuk tartani.

Persze a kalória mennyisége függ a szervezet igénybevételétől is. Az intenzív fizikai munkát végzők, vagy a sportolók energiaigénye nagyobb, így annak megfelelően több kalóriára van szüksége a szervezetüknek, a mindennapi működéshez. Ám az irodisátknak elegendő, az átlagos 2000 kalória tartalmú étrend, ha el akarják kerülni a túlsúlyt.

A gyilkos túlsúly

Ami okos döntés, mert az elhízás már magában is rengeteg egészségügyi nehézséget okozhat, a Sydney Egyetem kutatása szerint pedig bizonyos fajtája növeli az elhalálozás kockázatát.

Az egyetem szakembere, az Emmanuel Stamatakis által végzett kutatás során 43 000 személy adatait vizsgálták meg, akik átlagosan 58 évesek voltak, 44 százalékuk elhízott. A túlsúlyos alanyok körében a hasi elhízottak aránya nagyobb volt, mint a normál testtömeg-indexűek körében. A plusz kilók elhelyezkedése pedig fontos adat volt a kutatók számára, ugyanis a deréktájékon található túlsúly kapcsolatba hozható az inzulinrezisztenciával, a gyulladásos megbetegedésekre való hajlam fokozódásával, a szívbetegségekkel, illetve a magas koleszterinszinttel.

A halálozási kockázatra is hatással van a pluszkilók elhelyezkedése az egyetem kutatása szerint. A megfigyelésekből kiderült, hogy 22 százalékkal növekszik a halálozási arány azoknál, akik deréktájékon híztak el, mint azoknál, akik ugyan szintén túlsúlyosak, de a plusz kilók a test más pontján helyezkednek el.

A kutatás vezetője, Stamatakis elárulta, hogy az ideális derék-csípő arány kiszámítása segít elkerülni a fent említett betegségek és a halálozási arány kockázatának növekedését. A hasi zsír más néven a derék-csípő arány kiszámítása egyszerű: a derékkörfogatot elosztjuk a csípőkörfogattal. A kapott szám akkor ideális, ha a nőknél 0,85-nél, a férfiaknál pedig 0,9-nél alacsonyabb .

 

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)