Jump to content

Jön a kánikula, de vajon mindent tudsz a fényvédelemről?

2017. 05. 30. 09:05

Unásig ismételgetett frázisok helyett, lássuk azt a néhány dolgot, amit a gyakorlott napozók sem ismernek.

Nélküle élni nem lehet, de túlzásba vinni sem szabad, mert komoly problémákat okoz hosszú távon. Ez utóbbiakkal tisztában vagyunk, ha a napról van szó, és még a bőrünkhöz passzoló naptej faktorszámait is eltaláljuk, ha nagyon rákoncentrálunk. De, vannak bizonyos tévhitek és félreértések, amelyek miatt átsiklunk a napozást érintő fontos dolgok felett.

Az árnyék, és a barnulás

Nem vagy az a napozós típus? Azt hiszed, hogy egy lombos fa árnyékában biztonságban vagy naptej nélkül a strandon? Tévedsz, ha igenre voksolsz!

Egy ausztrál tanulmány ugyanis utána járt annak, hogy a különböző mértékű árnyékok az adott fényvédő krémek hányadának felelnek meg. A szokatlan összehasonlításból kiderült, hogy a napernyő az igen gyenge, 3-as faktorszámmal ellátott naptej hatékonyságának felel meg, már ami a leégés elleni védelmet illeti, míg a szalmakalap vagy a sapka eggyel jobb választás, mert az már az 5-ös faktorral megegyező védelmet nyújt.

A lombos fáj jó választásnak bizonyulnak viszont még az árnyékban is szükségeltetik a naptej, mert a víz- és földfelszínéről visszaverődő sugarak ugyan úgy elérik az árnyékban hűsölőket is. Nyáron még a borús időben is le lehet égni, így a naptej használata, akkor is javallott.

Csak a naptej?

Nos, igen. A természetes fényvédők jó kiegészítői a boltban kapható speciális fényvédő szereknek, de nem válják ki azokat. Például a béta-karotin csökkenti a leégés kockázatát, így azt étrendkiegészítő formájában a mindennapi étrendedbe illesztheted a nyári időszakban. Természetes úton a sárgarépából, a sárgadinnyéből, és a zöld leveles zöldségekből juthatsz hozzá.

A béta-karotin mellett a C- és E-vitamin is fokozza az UV-védelmet. A nyaralás előtt nem árt elkezdeni egy kis vitaminkúrát, hogy leégés helyett, barnulás legyen. Ha mégsem sikerült maximálisan elkerülni, az aloe vera gél hűsítő megoldást jelent.

Barnulni barnulás előtt?

Hiszel abban, hogy a szolárium felkészíti a bőröd a kiadós napozásra? Nincs igazad. A szolizás ugyan az UV-B sugárzásra már rákészíti a bőrt, de nem szabad elfeledkezni a szoláriumokban használt UV-A sugárzásról sem, amelyek megsokszorozzák a bőrrák kialakulásának esélyét.

Tehát, a hirtelen „napozás” azaz szoláriumozás helyett válaszd a fokozatos, természetes napozást, amivel a bőröd hozzászokik a nyári időszakhoz és a kiadós sütkérezéshez. Minden esetben használj napkrémet, mert ugyan ha nem is égsz le, és látványos eredménye nincs az állandó napozásnak, már ami a betegségeket illeti, az évek folyamán hamar megváltozhat a helyzet.

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)