Jump to content

Védőoltások - Tények, tévhitek, félelmek II.

2017. 06. 09. 16:30

Időről időre a bulvármédiában, titokzatos kör e-mailekben, közösségi oldalakon, számos csalóka írást lehet olvasni a védőoltások veszélyeivel kapcsolatban. Egyes írások “csupán” betegségekről szólnak, amiket a védőoltások okoznak, de találkozunk a legvadabb összeesküvés-elméletekkel is, miszerint nyomkövetőket ültetnek az emberekbe az oltásokkal.

A védőoltások szerepe, félelmek

A védőoltások fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Közegészségügyi, de az egyén szempontjából is, az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb védekezést jelent. Számtalan bakteriális vagy vírusos fertőzéses megbetegedés előzhető meg, de ma már bizonyított, hogy egyes vírusoknak közvetlen vagy közvetett szerepük lehet rosszindulatú, rákos megbetegedések kialakulásában is. A HPV-fertőzés és a méhnyakrák kialakulás kockázatának, vagy a Hepatitis B-fertőzés és a májrák kialakulás kockázatának az összefüggése ismert jelenség. A védőoltásokkal kapcsolatban számos jogos félelem, vagy néha teljesen abszurd feltevés lát napvilágot. Ahhoz, hogy ezeket megértsük, tudnunk kell, hogy az oltóanyagok milyen összetételűek általában. Egyrészt tartalmazzák a kórokozót, legyengített vagy elölt formában, vagy annak egy részletét, vagy mesterségesen előállított egyéb alkotóját, továbbá, ha az oltóanyagot egy más állatból nyerik, akkor az oltóanyagban esetleg bennmaradó állati eredetű fehérjét, valamint vivőanyagokat, stabilizáló szereket, tartósítószereket. Kétség kívül, a legvitatottabb összetevők az utóbbiak. Az egyik legismertebb eset, amikor az MMR (morbilli-mumps-rubeola) oltóanyagban található, thiomersal nevű, higanytartalmú konzerválószer és az autizmus, illetve autista betegek bélrendszeri betegségei között feltételezett összefüggést egy kutatócsoport. Dr. Andrew Wakefield a Lancet nevű, elismert tudományos folyóiratban publikálta eredményeit, amit az MMR oltás és az autizmus kapcsolatáról írt. A nagy vihart kavart esetről aztán kiderült, hogy Wakefield meghamisította az eredményeit, egy olyan ügyvédi csoport pénzelte, ami épp az oltóanyagokat gyártó cég ellen pereskedett, sőt kiderült az is, hogy maga Wakefield egy “jobb és biztonságosabb” MMR oltóanyag szabadalmán dolgozott. A cikket a Lancet visszavonta. Ismertek más, szomorúbb esetek is. Különösen a fejlődő országok lakossága között erős a hiedelem, hogy a nyugati orvoslás veszélyes, hogy az oltásokkal sokkal inkább betegségeket terjesztenek, sterilizálják a nőket, adatokat gyűjtenek. Sajnos előfordul, hogy ezeknek a félelmeknek alapjuk is van. Kiderült például, hogy az Egyesült Államok kormánya, 1932-től kezdve, több éven át titkos kísérleteket folytatott guatemalai elítélteken és elmebetegeken, syphilissel és gonorrhoeaval fertőzve őket. Az eset napvilágra kerülése után Obama elnök hivatalosan kért bocsánatot a guatemalai emberektől. Máig nem teljesen tisztázott egy másik eset, amikor Hepatitis B oltás címen, egy afganisztáni városka lakóinak vérmintáit gyűjtötte a CIA, azzal a céllal, hogy genetikai információkat nyerjenek Osama bin Laden családi hátteréről.


Akármi is az aljas ok, vagy akár jóindulatú, de tudatlan félrevezető szándék, sajnálatos módon az ilyen esetek az oltások ellen hangolják a közvéleményt. Felelőtlenség azonban az ismert és bizonyítottan hatásos oltások be nem adása. A gyermek, aki valamilyen okból kifolyólag nem kapja meg az oltásokat, azért nem betegszik meg, például szamárköhögésben, mert szerencsés esetben mindenki körülötte oltva van, és egyszerűen nincsen, akitől elkaphatná a betegséget. A legtöbb oltás, ahogy fent kifejtettük teljesen ártalmatlan, fertőzést nem okozhat. Sokszor semmilyen vagy csak nagyon enyhe tünetekkel jár (hőemelkedés, émelygés, az oltás helyén pirosas duzzanat). Ezek ártalmatlan oltási reakciók. Előfordul, hogy súlyosabb, úgynevezett oltási szövődmények lépnek fel, amik azonban nem az oltóanyagnak a sajátságaiból, hanem az oltott egyénnek az átlagostól eltérő immunreakciójából adódnak. Ezek lehetnek eszméletvesztés, sokkos állapot kialakulása, tudatzavar, görcsök, de nagyon ritkák, szerencsére körülbelül 100.000 oltásra jut 1 ilyen szövődmény. Kiemelten fontos, hogy az egészségügyi dolgozók türelemmel legyenek a laikus közvélemény felé, és megmagyarázzák az oltások fontosságát. Szerencsés lenne, ha a törvény szigora helyett a józan érvek győznék meg a kételkedőket. Higgyék el, mindannyiunk érdekében.


(Forrás: biokalauz.hu l Kép: pixabay.com, flickr.com)