Az amerikai kémikusok társaságának éves tanácskozásán ismertetett kutatás célja, hogy olyan probiotikus étrend-kiegészítőket fejlesszenek ki, amelyek segíthetik a sportolók regenerálódását a kemény edzések után, illetve a tápanyag hatékonyabb átalakulását energiává.
“Kutatásunk kezdetén arra akartuk keresni a választ, felhasználható-e a genomika arra, hogy megjósoljuk, ki lesz a következő Michael Jordan. De aztán inkább arra kerestük a választ, tudunk-e meríteni Jordan biológiájából és átadni azt másoknak, hogy segítsünk nekik abban, hogy ők lehessenek a jövő Michael Jordanjei” – idézte a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő hírportál Jonathan Scheimant, a Harvard Egyetem orvosi iskolájának kutatóját.
“A belekben lévő baktériumok hatással vannak az energia-anyagcserére, segítik lebontani a szénhidrátokat, fehérjéket, rostokat. Szerepük van ugyanakkor a gyulladásokban és az idegek működésben. Ezért a baktériumok, vírusok, gombák alkotta mikrobiom fontos lehet az állóképesség javításában, a regenerálódásban és a szellemi edzettségben is” – magyarázta a kutató.
A tanulmány készítői a 2015-ös bostoni maratonon részt vevő 20 futó székletmintáját gyűjtötték egy héten át a verseny előtt és után. “Hosszan követtük őket, hogy kideríthessük, miként változik a mikrobiom a verseny alatt és utána” – tette hozzá.
A begyűjtött baktériumminták genomját szekvenálták, hogy megállapíthassák milyen és mekkora mennyiségű mikrobák találhatók a székletmintákban. Amikor összehasonlították a verseny előtti és utáni mintákat, azt találták, hogy maraton után egy bizonyos baktériumtörzs hirtelen megszaporodott a sportolók szervezetében. A baktérium szerepe a tejsav lebontása. Intenzív edzés után a szervezet az átlagosnál több tejsavat termel, ami az izomzat elfáradását, fájdalmakat okozhat. Ez a baktérium segíthet ennek leküzdésében.
A kutatók megállapították, hogy a baktérium a tejsavat elbontja kémcsőben, és életképes marad az után is, hogy keresztül halad az egér emésztőrendszerén. Most egereket etetnek ezzel a baktériummal, mérik a tejsavszintet és az egerek fáradékonyságát.
Egy másik tesztben a kutatók összehasonlítottak ultramaratoni futóktól nyert baktériumot olimpikon evezősöktől vett mintákkal. Előbbieknél találtak egy bizonyos baktériumtörzset, amely segít a szénhidrátok, rostok lebontásában, ami kulcsfontosságú 160 kilométer futásnál, ám ez a baktérium nem volt jelen az evezősök szervezetében.
Ez a szakemberek szerint azt jelzi, hogy a különféle sportágak különböző baktériumokat “táplálhatnak”.