Jump to content

A legnépszerűbb edzésformák II.rész

2017. 09. 19. 17:05

Sétáljunk, fussunk, járjunk edzőterembe? Melyik a legjobb mozgásforma a fogyáshoz?

Nem könnyű elkezdeni mozogni, különösen akkor nem, ha hosszú évek, esetleg évtizedek telnek el azzal, hogy a legtöbb mozgás, amit végzünk, az az otthonunktól a munkahelyünkig tartó bejutást jelenti. Azt is kocsival.

Már pedig mozogni akkor is kell. És sokunknak fogyni is, sokaknak pedig nem is keveset. Ha szinte lépésről-lépésre kezdjük el a mozgást, rendszeressé téve mindennapjainkban, akkor idővel igénnyé válik majd. De valahogy el kell kezdeni! 

Aquaspinning
Egy (rozsdamentes, könnyűfém vázú) spinning biciklit belesüllyesztenek mellmagasságig érő vízbe, és azon ülve, a vízben tekerünk. A normál spinning járgánytól annyiban különbözik, hogy nincs rajta ellenállást szabályozó szerkentyű, hiszen itt az ellenállást a vízzel szemben kell kifejtenünk (a víz ellenállása nagyobb, mint a levegőé, így normál tempóban is nehezebb hajtani – hát még gyorsan!). Egy óra alatt akár 6-700 kalóriát is elégethetünk. Formás lábakat és popsit varázsol, hisz főként a láb- és farizmokat dolgoztatja meg.

Görkorcsolyázás
Javítja a koordinációs képességet és a kondíciót. Amellett, hogy remek szórakozás, egyenletes tempó mellett a görkorcsolyázás is kiváló zsírégetőnek számít, emellett formás lábakra tehetünk szert általa, nem beszélve arról, hogy a popsit és a hasizmokat is feszesíti. Aki ezt választja, gyakoroljon sokat, mielőtt hosszabb útra indul, és akkor is csak megfelelő védőfelszerelésben.

Úszás
Az úszás az egyik legintenzívebb zsírégető sport, köszönhetően a víz ellenállása miatt kifejtett intenzívebb izommunkának. Ugyanakkor előbbi felhajtóereje révén kíméli az ízületeket, és ideális mozgásformát jelent azoknak is, akiknek jelentős túlsúlyuk miatt más edzéstípusokról le kell mondaniuk. A hosszú távú úszás kellemes időtöltés, kikapcsolódás, lazító és pihentető mozgásforma. Extrém túlsúllyal rendelkezőknek különösen ajánlható. Zsírégető hatása természetesen csak akkor lesz, ha az intenzitást a szokásos “hobby” úszásnál egy kicsit erőteljesebbre vesszük. Általánosságban elmondható, hogy kíméli az ízületeket, de ez csak akkor igaz, ha megfelelő úszásnemet választunk.

Aquafitnesz
Az úszás és az erősítő edzés jótékony hatásait kombináló vízi gimnasztika nemcsak szórakoztató, de hatékonyan formálja az alakot, kíméli az ízületeket, javítja a vérkeringést, valamint növeli az állóképességet és a tüdőkapacitást. Mivel a gyakorlatokat általában mellig érő vízben végzik, az úszástudás sem feltétlenül szükséges.

Aerobic
A megemelkedett pulzusszám mellett végzett, összetett felépítésű, intenzív edzések az egész testet megmozgatják, garantálják a zsírégetést, emellett feltöltenek energiával is. Az edzőtermekben számos óratípus közül választhatunk, de DVD-k segítségével otthon is tornászhatunk.

Step-aerobik
A step-aerobik edzések kiválóan alkalmasak a fogyókúrázók számára, éppen ezért töretlen népszerűségnek örvendenek már évek óta, hiszen az egyik legjobb zsírégető és stressz oldó edzés. Ugyanazokat a nagy izomcsoportokat dolgoztatja meg, mint a hagyományos aerobikedzés, de még fokozottabb zsírégetéssel jár. Főként a lábikrát, a combot, a csípőt és a feneket mozgatja, formálja. Az aerobikedzés nagyon jó a koordináció fejlesztéséhez is. A lépések és karmozdulatok variációi nagyszerűen fejlesztik a sportoló koordinációs képességét. Emellett az aerobik nagyon jó a stressz levezetésére is!

Még több sportra vágysz? Katt ide! 

(Forrás: biokalauz.hu;marmalade.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)