Jump to content

Az úszás az egyik legjobb zsírégető mozgás

2017. 10. 04. 09:05

Hatékony fogyást a helyes táplálkozás és a mozgás megfelelő egyensúlyával érhetünk el. A mozgásformák közül a cardio gyakorlatoknak a zsírégetésen kívül az egészségre gyakorolt hatása is figyelemre méltó.

A fogyás viszonylag egyszerű és érthető alapelve a következő: égess el több kalóriát annál, mint amennyit a táplálékkal beviszel a szervezetedbe. Nem kérdés, hogy idővel súlyt fogsz veszíteni. Ha mind e mellett az erőnléti edzés és egészséges táplálkozás kombinációját alkalmazzuk még hatékonyabb lehet a fogyás. Viszont nem ért, ha tudjuk, hogyan is működik a szervezetünk a mozgás alatt.

Rossz hírnek tűnik és sajnos igaz is, hogy szervezetünk általában a szénhidrátot és a zsírt egyszerre használja energiaforrásként egy időben. Felhasználásuk aránya ugyanakkor aktivitásunk pillanatnyi szintjétől és az oxigénellátástól függ. Ha folyamatos testmozgást végzünk, és ettől pulzusunk és légzésritmusunk megemelkedik, akkor nő a zsírégetés aránya. A zsír elégetéséhez ugyanakkor megfelelő mennyiségű oxigén kell, tehát felhasználását az aerob mozgásformák segítik elő. Amennyiben a megterhelés túl nagy, és nem jutunk elegendő oxigénhez (anaerob edzésformák), akkor szervezetünk több szénhidrátot használ fel, mivel azt oxigén nélkül (tejsavas erjesztéssel) is fel tudja használni.

Ha aerob tartományban szeretnénk maradni, olyan tempóban kell a zsírégető edzést végeznünk, hogy pulzusunk és légzésszámunk is megemelkedjen, de ne ziháljunk, ne kapkodjuk közben a levegőt, tehát megfelelő legyen az oxigénellátás. A zsírégető edzést hetente legalább 2-3 alkalommal végezzünk, legalább 20-30 perc időtartammal, hiszen a szervezet aktivitási szintjének megemelkedéséhez, a jelentősebb zsírégetés megindulásához időre van szükség. Azt, hogy a pulzusunk megemelkedett-e és ha igen milyen mértékben azt saját magunknak is tudjuk ellenőrizni. Az átlagos nyugalmi pulzusszám 70-80 körül van, az edzés alatti maximális pulzusszám megítélésében két tankönyvi megközelítés is létezik. Az egyik szerint 180-ból kell kivonnunk az életkorunkat, a másik szerint 220-ból, és így kapjuk meg a percenkénti maximális pulzusszámot.

Nem kell ahhoz feltétlenül edzőterembe mennünk, hogy cardo gépekhez jussunk, az otthoni szobakerékpár, lépcsőző-gép, esetleg elliptikus gépen vagy evező padon végzett mozgás rövid idő alatt megemeli a pulzust, amit érdemes mérni, és céljainknak (erőnlét növelése, zsírégetés) belőni az ideális percenkénti szívverést.

(Forrás: biokalauz.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)