Jump to content

Az eredménytelen edzés 4 leggyakoribb oka

2017. 10. 10. 15:20

Sportolsz, hetente minden héten legalább háromszor lent izzadsz a konditeremben, de látszólag eredménytelenül? A baj valószínűleg nem a táplálékkiegészítők mellőzésénél kezdődik.

Hamar alábbhagy a lelkesedés, ha hetekkel a rendszeres testmozgás után sem domborodnak az izmok és tűnnek el a zsírpárnák. A lendületveszté pedig hamar megmutatkozik az edzés intenzitásának és rendszerességének mértékében, pedig nem azon kell változtatni, csupán csak el kell kerülni a klasszikus spothibákat.

Rossz edzésterv

Nem muszáj személyi edzőt segítségét kérni az edzéshez, viszont nagyon alaposan fel kell készülni, ami a gyakorlatokat és az edzéstervet illeti, mert anélkül nem jutunk sikerre. A jó edzésterv mindig az aktuális fizikai állapothoz és állóképességhez igazodik.

Az edzésterv összeállítását nem árt állapotfelméréssel kezdeni, mert ha a túl szigorú és összetett mozgásformával kezdünk a szervet kimerül, a sérülések esélye megsokszorozódik, ráadásul nem érünk el látványos eredményt sem. Ellenben, ha túl könnyű tervezetet készítettünk, még enyhe fáradtságérzést sem fogunk érezni a mozgás után, így szintén ne várjuk csodát, ami az alkatot illeti.

Nem megfelelő étrend

Hiába edzel megfelelően, a jó edzésterv szerint, az evéssel pillanatok alatt romba tudod dönteni több óra, és hét kitartó munkáját.

A kulcs ez esetben a tudatosság. Tudd, hogy mikor és mit kell enned ahhoz, hogy a szervezet elegendő energiát kapjon ahhoz, hogy kibírja az edzést és ne a tartalékokat használja fel rá, és az edzés utáni pótlásról sem árt tájékozódni. Kiemeleten fontos ilyenkor, hogy minőségi tápanyagokat fogyassz, és inkább a rostok és vitaminok kerüljenek előtérbe.

Egyhangúság

A legnagyobb hiba, amit el lehet követni, ha ugyan azt csináljuk heti rendszerességgel. Tény, hogy az adott izomcsoportra koncentráló gyakorlatok eredményesek lesznek, ellenben a test nem csak kar-, has-, vagy hátizomból áll.

Fontos, hogy a funkcionális edzések mellé kardio edzést is beiktassuk, vagy fordítva. A keresztedzések nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy tényleg látványos átalakulás menjen végbe a szervezeten.

Cél?

Cél nélkül nincs siker. Persze az ember inkább menjen le edzeni unalmában, mintsem, hogy a tévét bámulja, de sokkal kitartóbb, lelkesebb és elszántabb mindenki, ha van miért. A sport pontosan ilyen. Egészen addig lesz létfontosságú számodra a mindennapi edzés, szent az étrend, és fontos a pihenés, míg látod a szemed előtt lebegni a célod. Ha elérted azt, és helyette nem tűztél ki újat, hidd el, egy idő után kevesebbszer veszed a terem felé az irányt. Ez ilyen, csupán pszichológia.

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)