Jump to content

Szúr, fáj, ég – edzeni vagy nem edzeni az izomlázzal?

2017. 10. 11. 15:00

Ez itt a kérdés, és ahány ember annyi válasz létezik rá. Mégis, egyetlen jó megfejtése van, eme legendás felvetésnek.

Rengeteg tévhit kering az edzés után felbukkanó izomláz körül. Egy biztos, vannak, akik arra esküsznek, hogy az izomlázat még keményebb edzéssel lehet csak felülírni, míg mások a pihenés mellett voksolnak. De mi jó a szervezetnek valójában?

Lázas izmok

Az izomláz órákkal a testmozgás után jelentkező, leginkább nagy megterhelések és edzetlen izmok esetén fellépő izomfájdalom. Az érzés a legtöbbször 24-72 óra hosszú ideig tart. Hosszú évtizedekig az izomláz okozójának az izmokban felgyülemlett tejsavat tartották. Ez a vegyület anaerob, vagyis oxigénhiányos állapotban keletkezik, amikor az izom elegendő oxigén híján a tápanyagokat energetikailag igen kedvezőtlen módon csupán tejsavvá tudja lebontani. Mára azonban a „tejsav-hipotézis” megdőlni látszik, és ennek számos oka van:

-az izomláz leggyakrabban nem edzett embereknél lép fel, tejsav viszont minden anaerob, erős megterhelés után keletkezik (tehát élsportolóknál is)
- a tejsav felezési ideje 20 perc, ennyi idő alatt bontódik le a tejsav mennyiség fele. Izomláz viszont órákkal, sőt napokkal a mozgás után jelentkezik.

Az izomláz eredete nem más, mint mikroszkopikus szakadások az izomrostokban. A szakadás helyén gyulladás lép fel, ez okozza a tulajdonképpeni fájdalmat. Ennek eredményeképp érthető, hogy mind a bemelegítés, mind a nyújtógyakorlatok hatástalanok az izomlázzal szemben, mivel az az izomrostok fizikai túlterhelése miatt következik be. Következésképp az edzés utáni masszázs és nyújtás csak ront a helyzeten, mivel a már elszakadt rostokat még jobban izgatják.

Edzeni vagy nem edzeni?

Valószínűleg mindenkiben felmerült már ez a kérdés, ha egy hónapnál többet sportolt rendszeresen. Nos, az izomzat szempontjából a legfontosabb a sérülések és a mikroszakadások megállítása. A sajgó, több napon át tartó izomlázra, így nem az intenzív sport a legjobb gyógyír, hanem a nyújtás és az úszás, de ezek is csak a felbukkanását követő harmadik naptól.

A lassan megkezdett mozgás, nyújtás javít a helyzeten, amit az izomzat vérkeringését segítő gyakorlatokkal lehet maximalizálni. Ezen kívül a hideg-meleg fürdő, a borogatás, a szauna, mind-mind segít az izomláz leküzdésében és a vérkeringés serkentésében. De a meggylé, az almalé, az almaecet is segít az izomláz csökkentésében, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságuk miatt.

Egy biztos, az intenzív edzés, csak ront a helyzeten!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)