Jump to content

Milyen színűek az ajkaid? Avagy az egészség tükre a száj!

2017. 10. 12. 09:05

Míg a szem a lélek tükre, addig az ajkak árnyalata az egészségi állapoté. A leghalványabb színváltozás is jelzésértékű, ezért nem árt néha szemügyre venni, hogy tudjuk mire készüljünk.

Az orvosi rendelőbe belépve az első néhány rutinvizsgálat között a torok és a nyelv színének és állapotának ellenőrzése zajlik. Nem véletlenül, mert, ahogy az ajkak úgy a nyelv is árulkodik a szervezet pillanatnyi állapotáról, noha utóbbit gyakrabban alkalmazzák.

A kínai orvoslásban az ajkak színének fontos szerep jut. Egy-egy gyakori betegség, és probléma beazonosításában hangsúlyos, mert akárcsak a nyelv, az ajkak is pillanatnyi állapotot közölnek a szervezet állapotáról. Lássuk, mely árnyalat, mire utal.

Tűzvörös ajkak

Azt gondolod, hogy az ég adománya a már-már lángoló száj? Tévedsz. A piros ajkak gyakran a láz és az influenza előfutára, valamin az egészségtelen étkezésé, a szervezetben jelenlévő gyulladásé, no meg a kimerülésé.

A vörös ajak gyakran rossz lehelettel is párosulnak, így a gyógyteafogyasztás, és kiadós pihenés mellett, amely a test regenerációját, ezáltal az ideális pontra való visszaállást jelenti, a lehelet frissítésre is figyelj.

Sötét ajkak

Itt nem a vöröses árnyalatokra kell gondolni, hanem a más szinte feketés, cseresznye színű változatra. Ha a száj tartósan ilyen színekben pompázik az az emésztőrendszer nem megfelelő működését jelzi vagy annak állandó túlterheltségét.

Ez esetben tart néhány napos szünetet, és igyekezz olyan ételeket bevinni a szervezetedbe, amelyek fokozzák a metabolizmust, és könnyen emészthetők.

Halovány ajkak

A száj színe a kor előrehaladtával is változik, de a hideg-meleg hirtelen váltakozásai is hatással van rá. Viszont, ha folyamatosan halvány színben pompáznak ajkaid, akkor nem árt, ha kérsz egy beutalót vérvizsgálatra, mert az örökösen halovány ajkak a vérszegénység első jelei.

Figyelj oda a táplálkozásodra, és fogyassz több vöröshúst, zöld levelű zöldséget és vasban gazdag élelmiszert. A forró italok is ajánlatosak ilyenkor, hogy felpörgessék a szervezet keringését.

Lilás árnyalatok

Ritkább, hogy a meleg lakásban is lila ajkakkal ücsörögjünk, de előfordul. Ha a jelenség felbukkant, kezdhetsz gyanakodni valamilyen légzőszervi problémára.

Kontúrvonal

Szintén ritkaságszámba megy, ha a száj vonala közül halvány, kontúrra emlékeztető vonal jelenik meg. Ilyen esetben a szervezet a kezdődő kimerülésről, és túlzott igénybevételről ad jelt.

Figyelj oda tested jelzéseire, és add meg neki azt, amire vágyik!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)