Jump to content

Sokkoló számok - eldohányozzuk az életünk értékes perceit

2017. 10. 21. 17:05

Bár azt hinnénk, a dohányzás kiment a divatból, a statisztikák másról szólnak. A dohányzás még mindig több embert öl meg, mint az alkohol, a különböző balesetek, a kokain és az AIDS együttvéve.

Tudtad,

hogy a világon hányan dohányoznak?
Több mint egymilliárd ember dohányzik a Földön.

hogy Magyarországon  mennyien?
A teljes lakosság 22%-a dohányzik. A felnőtt férfiak 25%-a, míg a felnőtt nők 16%-a dohányzik. A fiatalok (13-15 évesek) körében növekszik a naponta dohányzók száma.

hogy hányan halnak meg évente a világon a dohányzás miatt?
Több mint 5 millió (nagyjából Finnország lakossága) ember halálát okozza évente. 2030-ig 8 millióra növekedhet a dohányzás miatt elhunytak száma. A passzív dohányzás következtében további 600 000 ember veszti életét.  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által nyilvántartott adatok szerint a dohányzás több embert öl meg, mint az alkohol, a különböző balesetek, a kokain és az AIDS együttvéve.

És azt tudod, hogy…

– a tüdőrák kialakulásának esélye az erős dohányosoknál 24-szeres a nem dohányzókhoz képest? A tüdőrák 80-90%-ában a dohányzásnak lehet szerepet tulajdonítani. A szívinfarktus kockázata a dohányosok körében sokkal nagyobb, mint a nem dohányzók esetében.

–  a szív-és érrendszeri betegségek egyik fő rizikófaktora a dohányzás.

– a krónikus obstruktív tüdőbetegségnél (COPD) a betegek kb. 80%-a dohányos vagy dohányos volt.

Mit gondolsz, hány szál cigarettát szívunk el évente? 

Világviszonylatban naponta több mint 15 milliárd szál cigarettát szívunk el. Magyarországon a személyenkénti éves cigarettafogyasztás több mint háromezer szál.

(Forrás: biokalauz.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)