Jump to content

Náthaelleni szer? Nem csak a betegségre, de a vaginára is hatással van

2017. 11. 29. 18:00

A szezonális megbetegedések ellen rengeteg készítmény kínál megoldást. Ám ezek zömmel nem csak a megfázásra, hanem a nemiszervre is hatnak, méghozzá néhányuk igencsak káros hatást fejt ki a legszentebb testrészre. Melyeket érdemes elkerülni?

A megfázás és náthaelleni szerek bizonyos mértékig bizonyulnak csak hatásosnak a szervezet számára, ugyanis míg az orrfolyást megszűntetik, addig más helyen is szárazságot okozhatnak, például a hüvelyben. Bizonyos gyógyszerösszetevők mellékhatásaként ugyanis jelentkezhet hüvelyszárazság. Lássuk, melyek ezek.

Antibiotikum

Manapság, ha az ember orvoshoz fordul, biztos lehet benne, hogy egy lórúgásnyi antibiotikumot fog kapni recept formájában. Az antibiotikumok a szervezetben megtelepedett baktériumokat elpusztítják vagy szaporodásukat gátolják. Ebből kifolyólag bakteriális fertőzések kezelésére vagy megelőzésére használják őket. A legismertebb antibiotikum a penicillin.

Az antibiotikumoktól azonban egyre többen ódzkodnak, nem véletlenül. Nem csak az immunrendszer lustul el miattuk, de a hüvely természetes védekezőképessége is romlik miatta. Az antibiotikum képes felborítani a hüvelyben található baktériumegyensúlyt, aminek eredményeképp könnyen viszkető, kellemetlen érzés alakulhat ki, a felbukkanó fertőzések miatt.

Antihisztamin

Általában az allergiagyógyszerekben találhatók főként, de a megfázás elleni szerek is bővelkednek benne. Míg allergia ellen az allergiát kiváltó hisztaminokat ellensúlyozza, addig megfázás esetén csökkenti az orrdugulást, a tüsszögést, és az orrfolyást is.

A szabad lélegzetvételért cserébe, viszont a hüvely nyálkahártyáját is kiszárítják, így a tartós antihisztaminszedés hüvelyszárazsághoz vezethet.

Dekongesztáns

Hatóanyagtartalma hasonló a fentiekhez, így a hüvely nyálkahártyáját szintén kiszárítja.

Ha a fenti tünetek fennállnak, akkor érdemes konzultálni a kezelőorvossal, és más hatóanyag tartalmú gyógyszer választani.

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)