Jump to content

Mozgásban tartó zsiradékok: ezt edd az ízületi fájdalom ellen!

2017. 12. 23. 17:05

Az elfogyasztott zsiradéknak nem csupán a mennyisége, hanem a fajtája is befolyásolhatja szervezetünkben a gyulladás és fájdalom mértékét.

Az összes zsiradékbevitelünkön belül legfontosabb csökkenteni – az elsősorban állati eredetű élelmiszerekben lévő – telített zsiradékok arányát, mivel ezek növelhetik a gyulladást, az ízületi fájdalmat. Mindemellett a növényi olajok között is vannak magasabb telített zsírsavtartalmúak (pl. a pálmaolaj, a kókuszolaj), amelyek fogyasztását érdemes háttérbe szorítani.

A sok omega-6 telítetlen zsírsavat tartalmazó zsiradékok szintén elősegíthetik a gyulladást a szervezetben, ezért az ezekben bővelkedő élelmiszerek (pl. a kukorica-, vagy napraforgóolajok, vagy az alapvetően ezekből készült margarinok) fogyasztásakor figyeljünk a mennyiségre!

Ízületeink védelme szempontjából kitüntetett szerep jut a többszörösen telítetlen hosszú láncú omega-3 zsírsavaknak, amelyek legjobb forrásai a tengeri halak, így ezekből együnk rendszeresen, hetente legalább 1-3 alkalommal. (Gyermekvállalást tervező, valamint várandós vagy szoptató nők részére maximum heti két adag olajos hal az ajánlott mennyiség. Azoknak a nőknek, akik nem terveznek terhességet, valamint férfiak részére viszont az ajánlás maximum négy adag hal hetente.)

Az olívaolajban, repceolajban nagyobb mennyiségben jelen lévő egyszeresen telítetlen zsírsavak „semleges” hatásúak az ízületi gyulladásokra nézve, ezért részesítsük előnyben az ezekből nagyobb mennyiséget tartalmazó élelmiszereket (pl. olívaolaj alapú margarinokat, kevert olajokat) – írja az MDOSZ.

Amint testünk sejtjei természetüknél fogva megújulnak, az egyszeresen telítetlen zsírsavak eltávolítják a sejtből az omega-6 zsírsavakat, csökkentve ezzel a gyulladást. Legyünk türelmesek, mivel a folyamat néhány hétig is eltarthat anélkül, hogy bármilyen észrevehető hatás mutatkozna.

Emlékezzünk azonban arra, hogy minden zsiradék ugyanannyi energiát képvisel, ezért testtömegünk, s ezáltal ízületeink egészsége szempontjából is a zsiradékfogyasztás korlátozása mindenképpen fontos!

(Forrás: biokalauz.hu;mdosz.hu | Kép: pixabay.com)