Jump to content

Védd ki az influenzát!

2018. 01. 28. 20:58

Hivatalosan is elkezdődött az influenza-járvány, a héten több kórház is bejelentette, hogy látogatási tilalmat rendel el a betegek érdekében. Kis odafigyeléssel és szerencsével elkerülhetjük a megbetegedést, ha betartunk néhány tanácsot.

A Fejér Megyei Szent György kórházban két napja látogatási tilalmat vezettek be, péntektől az egész megyére vonatkozik a tilalom. A Semmelweis Egyetem két klinikáján, és a szolnoki kórház három osztályán hétfőtől ugyanez a helyzet.

A szakértők minden évben felhívják a figyelmet az influenza elleni oltás fontosságára, különös tekintettel a két év alattiak és a hatvan év felettiek esetében. Ráadásul a rizikócsoportba tartozók esetében továbbra is ingyenes a vakcina, így a védőoltásra térítés nélkül jogosultak a 60 év felettiek, a szív- és érrendszeri, légzőszervi, anyagcsere-, immunhiány-betegségben szenvedő krónikus betegek, a várandós nők és az egészségügyi, szociális intézményekben dolgozók. Idén először pedig a pedagógusoknak, a köznevelési intézmények alkalmazottainak is ingyenesen biztosítják a védőoltást.

Beadatni még mindig nem késő – hívta fel a figyelmet az EMMI Egészségügyért felelős államtitkára. Ha el is kapják az influenzát azok, akik részesültek az oltásban, a betegségük jóval enyhébb lefolyású lesz.

Moss kezet!

Az oltás mellett szinte végtelen a lehetőségek tárháza, ha megelőzésről van szó. Sokat segíthet például a kézmosás. Az sem árthat, ha fertőtleníti a saját, vagy akár a közös használatban levő tárgyakat, mert ruhán, papíron, akár fél napig is életben maradhatnak a kórokozók, a simább felületeken, mint a műanyag, akár 48 órán keresztül is fertőző lehet a vírus. Fertőtlenítésre a klóralapú tisztítószereket ajánlják.

A kiegyensúlyozott étkezés is segíthet

Nemcsak a gyerekek és a hatvan év felettiek tartoznak a fokozottan veszélyeztetettek körébe, hanem a túlsúlyosak, és a notórius diétázók is. Számos tanulmány igazolja, hogy az elhízás nem jó irányban befolyásolja a szervezet betegségekre adott immunválaszát. A testsúly csökkenése természetesen segítheti a helyzet normalizálódását, de nem mindegy, hogy milyen intenzitású edzést végzünk, vagy éheztetjük-e magunkat, ugyanis a szélsőségek rossz irányba befolyásolják a helyzetet.

Továbbá, ha már diéta, sokat segíthet, ha több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. A citrusfélék, a kivi, a savanyú káposzta, a gyömbér, a répa, az édesburgonya, vagy az áfonya kiváló választás lehet ebben az időszakban.

(Forrás: biokalauz.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)