Jump to content

Migrén, hasogató fájdalom, topa rezignáltság?

2018. 01. 29. 17:03

A szűnni nem akaró fájdalmak gyakoribb vendégként vannak számon tartva az orvosi szakrendelőkben, mint azt képzelnénk. De fán terem itthon a fájdalom-statisztika, és mire kell következtetni, ha állandóan csak a fej egyik fele fáj?

A természetes fájdalomcsillapítók sajnos elvesztették renoméjukat, pedig sokszor hatékonyabbak, mint a különböző tabletták. Mégis sokan azért voksolnak mellettük, mert hirtelen enyhülést hoznak a kellemetlen fájásokra.

Fejfájás magyar szemmel

Hazánkban gyakorlatilag népbetegséggé nőtte ki magát a fejfájás. A lakosság közel 90 százaléka szenved tőle, rendszeresen pedig minden ötödik ember.

A fejfájás több fajtáját szokás megkülönböztetni. Létezik az úgynevezett tenziós és cluster fejfájás. Az utóbb említett a gyakoribb, amely görcsös, vagy szúró, tompa, esetleg lüktető érzéssel jár. A clauster típusú fájdalom ritkább, és kínzóbb, nagyon hasonlít a migrénes fájdalomhoz. Ez periódusosan jelentkezik, és féloldali, erős nyomó fájdalom jellemzi, amely akár heteken át is tarthat.

A migrén hasonlóan az előbb említetthez féloldali fejfájással jár. Abban különbözik a „hagyományostól”, hogy a roham kezdete előtt, az egyén érzi annak közeledtét. A fájdalom nagyon intenzív, hányinger, hányás, rosszabb esetben ájulás kísérheti. Gyakori tünete a látászavar, fény-és hangérzékenység. A rossz közérzetet hidegrázás, hasmenés tetőzi.

Ugyan tüneteik hasonlóak, mégsem egyformák, nem úgy, mint a kiváltó okok, melyek az összes típusra érvényesek. Ezen kívül van egy kevéssé ismert fejfájástípus is a hideg kiváltotta fejfájás.

Az angol nyelvterületen elterjedt köznyelvi kifejezéssel: „fagylalt-fejfájás” („ice cream headache”) vagy „agyfagyás” (brain freeze) az a jelenség, amikor a szájpadlásban található idegek túlreagálnak a szájüregbe, vagy a garat felső részébe kerülő hideg anyagok - ezek általában erősen hűtött ételek-italok (fagylalt, jégkrém, jégkása stb., de lehet akár belélegzett hideg levegő is - alacsony hőmérsékletére és úgy érzik, hogy az agynak fűtésre van szüksége. A melegben az agyi véredények megdagadnak, ez okozza a fejfájást.

Természetesen a fájdalom ellen!

A fejfájás megszüntetése sokkal inkább a folytonosságban rejlik, mintsem a hirtelen megoldásokban, ugyanis sokszor a fejfájás az életmód hozománya. A fej, pontosabban az agy ugyanis nem tud fájni. Fejfájásnak sokkal inkább a testszerte jelentkező izomfájdalmakat vagy a sejtek nem megfelelő működését érezzük. Ezek java része pedig az alább természetes fájdalomcsillapító módszerekkel elkerülhető.

Nem szabad azonnali megváltást várni, mert legtöbbek hatékonysága abban rejlik, hogy odafigyelünk a szervezetünkre, és arra, hogy mit és mennyit eszünk, valamint arra, hogy, hogy mennyit mozgunk.

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)