Jump to content

Hogy fuss kutyával? 7 hasznos tanács a kellemes futásért

2018. 02. 12. 15:37

A kutyás futás nem olyan egyszerű, mint sokan gondolják. Eleve, nem mindegy mivel, mikor, hol és hogyan futunk együtt az ebbel.

A kutyás futásnak megvan a maga szépsége, ám annak érdekében, hogy te és a négylábú kedvenced is jól érezze magát, nem árt néhány dolgot szem előtt tartani.

A beton és a kutya ízületei nem a legjobb barátok, akárcsak az ember esetében, úgy az ebeknél is fennáll a veszély, hogy az ízületek nagyobb terhelésnek lesznek kitéve. Mindkettőtök számára sokkal jobb választás a földút. Ha mégis vacillálnál rajta, gondold át: amíg neked van ütéselnyelő futócipőd, addig a kutyusodnak csak mancsai vannak.

A nyakörv is fontos, sőt mondhatni a legfontosabb. Futás közben ugyanis az ebet húzod, rángatod, akarva-akaratlanul. A kutyásfutáshoz pont ezért ne a nyakörvet válaszd, mert azzal a kutya nyakát fogod megsérteni. Ha mindenképp együtt szeretnétek futni, akkor vásárolj, speciálisan erre a célra kifejlesztett futóhámot, az úgynevezett canicrosst.

A hám mellé természetesen normális póráz is dukál, ami szintén a fent említett típusból kerüljön ki. A canicross póráz gumis, ruganyos, levezeti a rángást, ami a kettőtök közötti távból és a mozgás dinamikájából adódik.

Rövid lábú, turcsi orrú kutyával nem futunk. Egyszerűen csak azért, mert nem tesz neki jót. Rövid távon persze lehetséges, de mielőtt nekiállnátok egy félmaraton teljesítésének, jobb konzultálni a tervekről az állatorvossal.

Az övcsatos póráz maga a Szent Grál a kutyás futók esetében. A kutyarángatást ezzel le lehet tudni, cserébe pedig az ízületek sem mennek tönkre és a két kezed is szabad marad.

Nem kötelező pórázon futtatni. Ha jól szocializált és meg van tanítva mindarra, ami a normális együtt sportoláshoz szükségeltetik, akkor nyugodtan elengedheted.

A fiatal és idős kutyát egyaránt hagyd ki a buliból. Előbbi még fejlődésben van, és nem tesz jót neki a rendszeres együtt futás, utóbbinak pedig az ízületei bánhatják.

 

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: defense.gov)