Jump to content

Új évi fogadalom, túlsúly, tortúra – futás pluszkilókkal

2018. 02. 12. 15:00

A világméretű járvánnyá hízott a túlsúly problematikája. Ott tartunk, hogy Európában tartósan a magyaroké a legnehezebb nemzet titulus, és nem sokkal vagyunk lemaradva Amerikától sem. A megoldás egy lépéssel kezdődik, ám azt nem mindegy, hogy miként teszi meg egy súlyfelesleggel küszködő. Mire kell figyelni?

Már napi fél óra mozgás is áldásos hatással van a szervezetre, nem beszélve a rendszeres mozgás előnyeiről. Persze nem mindegy, hogy az utóbbit hogyan kezdi el az, aki több tíz vagy húsz kiló felesleggel fog neki a mozgásnak.

Kritikus tömeg

A tavaly készült Obesity Update 2017 című tanulmány szerint Magyarország világviszonylatban a 4.helyen áll az elhízási statisztikában. Ez azt jelenti, hogy 30 százaléka az 5 évesnél idősebb lakosságnak elhízott. Tinédzserkorban sem jobb az arány. A 15 év alatti fiatalok 16 százaléka túlsúlyos. A pluszkilók száma pedig felmérésről, felmérésre növekszik.

A nehéz problémát többféleképp lehet orvosolni. Egyrészről a megfelelő étrend sokat nyom a latban, ám mindenek előtt a mozgás az, ami elindítja a kilók vándorlását. Viszont, mivel a többletsúly miatt a szervezet így is elég terhelésnek van kitéve, így nem mindegy, hogyan kezd az ember neki az életmódváltásnak.

A kezdőlépések…

Nem szabad fejjel rohanni a falnak! Ha már megszületett az elhatározás az életmódváltásra, az önmagában siker. Az első lépést viszont érdemes szakértő segítségével megtenni, ugyanis nem mindegy, milyen mozgásformával kezdjük a fogyást.

A személyi edző sokat segíthet a pontos és hatékony edzésterv kialakításában. A szakszerű edzésen túl az általános állapotfelmérés is fontos. Egyrészről az állapotfelmérés meghatározza a zsírégető pulzustartományt, másrészről a szervezet általános képéről ad tájékoztatást (pl.: fittségi állapot, keringési rendszer erőssége, izomerő).

Szintúgy szem előtt kell tartani, hogy fokozatosan kell a testet hozzászoktatni a mozgáshoz. Az intenzívebb edzés nem fog gyorsabb idejű fogyást eredményezni, ellenben sérülést igen.

Futni az első időszakban egyáltalán nem ajánlatos, mert túlterheli a térdízületet valamint a szívet is, nagyon felpörgeti a pulzusszámot. Futás helyett az első időben inkább az úszást és a biciklit kell előnyben részesíteni, mert azok nem terhelik az ízületeket, illetve beállítják a szívverést is.

Ha betegség vagy egyéb, az állóképességet és a teljesítőképességet befolyásoló tényező van jelen, akkor a sportolás és az életmódváltás előtt mindenképp konzultálni kell, minimum a háziorvossal.

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)