Jump to content

Reggel edzenél? Így szokj rá 5 lépésben!

2018. 02. 23. 09:00

A reggeli edzés még a koránkelőknek is nagy kihívás, nem hogy azok számára, akik a reggeli kávé előtt azt sem tudják, merre vannak. Viszont, ha az elhatározás megszületett a reggeli testmozgást illetően, akkor nincs más hátra, át kell programozni a szervezetet. Szerencsére az alábbi néhány lépés sokat segíthet ezen.

Ami a reggeli-esti edzés preferenciáját illeti, ízlés dolga. Mindkettőnek megvan a maga előnye. Ám a szoros időbeosztásban dolgozók számára, talán a reggeli órák nyugalma a legideálisabb a mozgásra.

Ami a korai ébredést követő mozgást illeti, számos előnnyel bír. Például a szervezetet felpörgeti, helyreteszi az anyagcserét, ráadásul a produktivitást is fokozza, ami egy húzós nap előtt jól jöhet. Grátiszként, az este szabadon marad, habár a kimerítő munka utáni flow élményt okozó sporttól ez esetben el kell búcsúznunk. De lássuk, mit kell tenni, hogy a szervezet megszokja a reggeli edzést.

Pakolj be még este!

Bármennyire bagatell ez a lépés mindent meghatároz. Elvégre, kinek van kedve reggel még azzal bajlódni, hogy összeszedje az edzőscuccát? Értékes percek mennek ezzel kárba, nem beszélve a gyorsan elillanó kedvről. Gyorsabban és flottabbul megy minden, ha már tudod, mit akarsz felvenni.

Duplaébresztés

Félsz, hogy nem tudsz majd elég korán felkelni? Használj két ébresztőórát. A telefonos szundiban ugyanis ott a veszély, hogy egyszerre kinyomod a komplett ébresztést, ám egy hagyományos óra estében ez nehezebb művelet. Ha még így sem vagy biztos a dologban, akkor a másodiknak megszólaló ébresztőt tedd a háló legtávolabbi pontjára. Garantáltan fel fog kelteni.

Lámpa

A legjobb és legborzasztóbb dolog egyben, ami történhet velünk reggel. Az biztos, hogy semmi perc alatt elillan az álom a szemből az erőteljes illó láttán, viszont az ébredést követő hangulat valószínűleg nem fog a tetőfokára hágni.

Piros edzőcucc

Ez inkább mentális hangolás, mintsem testi átszoktatás, viszont hasznos. Az agy a piros színre figyel fel a leghamarabb. Egyszerre figyelmeztet, és kelt éberséget, ami miatt megnöveli az energiaszintet és a vérkeringást is felturbózza.

A piros színű edzőscucc, így biztosan felpörget a reggeli ébredés után, akár akarod, akár nem.

Hidegvizes arcmosás

Hasonlóan kegyetlen, mint a reggeli lámakapcsolás, de cserébe ugyan olyan hatékony is. Pillanatok alatt felébreszt, és már indulhatsz is futni.

Aztán edzés után irány a konyha! Sportolás után érdemes gyümölcsöt fogyasztani, mert azokban található a legtöbb glikogén. Ha a szénhidrátokat fehérjével együtt fogyasztjuk, felgyorsítjuk a glikogénraktárak visszatöltését, ehhez a legjobb a 4:1 szénhidrát-fehérje arány. De a fehérjéknek más nagyon fontos szerepe is van a mozgás utáni étkezéseknél. Így tudjuk biztosítani az aminosavakat, melyek az izomépülést segítik, és az izomvesztést akadályozzák meg.

Aranyszabály: Az edzést követő egy órán belül enni kell, hogy a szervezet energiaszintje újra stabilizálódjon.

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)