Jump to content

Saját zsírszövettel kezelhető a porckopás

2018. 02. 24. 17:00

A porckopás népbetegség, de egyre több olyan eljárás van, amivel fájdalom nélkül is kezelhető. Létezik például saját sejtes eljárás is, ami vágás nélkül segít.

Magyarországon a lakosság mintegy 20 százalékának mindennapjait nehezíti meg valamilyen ízületi betegség, gyulladás vagy porckopás, vagyis mintegy kétmillió ember számára járhatnak fájdalommal még az olyan hétköznapi mozdulatok is, mint a sétálás vagy a lépcsőzés – mondta el Csernátony Zoltán ortopéd sebész.

A porckopás a szervezet ízületeit gyulladásos formában megtámadó krónikus betegség, amely egész életen át elkíséri az érintetteket, jobb-rosszabb állapotok hullámzásával. A kopás okozta fájdalom kezelésének több módja is ismert, ám eddig az enyhébb panaszok esetén alkalmazott kenőcsök, porcerősítő gyógyszerek, és injekciós kúrák, valamint a legsúlyosabb stádiumában alkalmazott protézis beültető műtétek között nem volt olyan eljárás, amely a betegek életminőségét gyorsan, rövid felépülési idővel javította volna.

Erre a problémára kínál megoldást a Lipogems saját sejtes eljárás. A módszer lényege, hogy a páciensről zsírleszívással körülbelül 20 perc alatt kinyert, tisztított és mechanikusan feldolgozott zsírszövetet ugyanazon eljárás során vissza is ültetik a kezelésre szoruló ízületbe.

A gyógyulás így a páciens saját regeneratív sejtjei segítségével, külső anyag használata nélkül zajlik, és az egynapos, helyi érzéstelenítéssel végzett egyórás beavatkozás után a beteg a saját lábán mehet haza – magyarázta az ortopéd sebész.

Az ortopédia területén eddig már több tízezer esetben alkalmazták sikerrel a saját sejtes eljárást világszerte. Emellett a módszert egyéb orvosi területeken, valamint szépészeti beavatkozásokban, az arcforma javítására és az arcbőr feszességének visszaállítására is használják.

 
(Forrás: biokalauz.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)