Jump to content

Titkok, amiket személyi edző híján nem tudsz meg a guggolásról

2018. 02. 26. 15:00

A guggolás feszes feneket, izmos combokat és strapabíróbb lábakat eredményez. Mindenki tudja ezt, épp ezért ássunk egy kicsit mélyebbre a témában, nem a szokványos infókat taglalva. Mi az ami rengeteget segíthet a fejlődésben?

A combizom – főként, ha jó kondiban van tartva – zabálja az oxigén, ami nem csoda, mert a hátizom után a test második legnagyobb izomcsoportja. Megműveléséhez, első sorban a guggolás járul hozzá, ha a futást és egyéb kardiomozgásokat nem számoljuk.

A guggolás azonban több annál, minthogy jó feneket, combokat és erős altestet kreál. A guggolás a kulcs a kockás hashoz és a stabil mozgáshoz. De lássuk, mit nem tudnak róla sokan.

Komplexen hat

A guggolás első sorban a combot és a feneket dolgoztatja meg, ám némi variációval, az egész testre kifejti hatását. Például, a felsőtestet – és hozzá az alsót – úgy tudod edzeni guggolással, hogy súllyal végzed a mozgást. Ehhez elég a súlyt a válladra venned vagy épp a mellkasod elött tartanod. Ugyan nem lesz egyszerű, de cserébe a felsőtest minden izma dolgozik.

A törzsön, csípőn, lábon, bokán is végezhetsz egyszerre erősítést, ehhez az kell, hogy a térded ne mutasson túl a lábujjaidon. Legyenek azok teljesen egy vonalban.

A helyes guggolás ismérve

Akkor végzed megfelelően a gyakorlatot, ha közben semmi sem fáj. Egyszerűen nem fájhat – leszámítva az izomzatot, ami teljesen normális, ha sajog közben. Viszont az ízületekben nem jó, ha szúró, égető fájást tapasztalsz, mert akkor helytelenül csinálod a feladatot.

A jó guggolás során a térd és a lábujjak felülnézetből egy vonalban vannak.

Stabilizálja a mozgást

Mivel a guggolás az egész testre kihat, így a szervezet mozgásának szempontból és az izmok és az ízületek tartásának aspektusából a guggolás az egyik legjobb módja annak, hogy fejlődjön a mozgáskoordináció és a test egyensúlya is jobb legyen, amit a megerősödött, stabilabb izomzatnak és ízületeknek köszönhetünk.

Kockahas a guggolástól

Furcsán hangzik? Az igazság az, hogy sokkal hamarabb bukkannak elő a kockák, hogyha rendszeresen végzel guggolásokat, fekvőtámaszokat és planktartást.

A hasizom egész nap használatban van, még ülés közben is, hiszen stabilizálja a gerincet, és helyén tartja a hasűri tartalmat. Szinte minden tevékenységben részt vesz a nap folyamán és szinte minden mozdulathoz szükség van rá.

Épp ezért a guggolás során is fejleszthető, edzhető a hasizom. Miközben a törzs mozog, a gerinc és a medence is bekapcsolódik a mozgásba, ezek stabilizálásához és megtartásához a hasizomra is szükség van. Ugye, hogy itt is szükség van rá?

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)