Jump to content

Hogy segítenek a négylábúak a pszichének?

2018. 03. 02. 20:55

A háziállatot tartó emberek könnyebben megbirkóznak a mentális egészségi problémákkal. A kis kedvencek segítenek gazdáiknak az érzelmeik jobb kezelésében, és képesek elterelni a figyelmüket a mindennapi stresszről.

 

Lelki támasszá válhatnak a kisállatok

A Manchesteri, a Liverpooli és a Southamptoni Egyetem kutatói, akik elsőként készítettek átfogó elemzést az állattartás hatásait vizsgáló korábbi tanulmányok eredményeiből. Kimutatták, hogy a hosszú távú mentális egészségi problémákkal élő emberek számára segítséget jelent, ha például kutyát, macskát, aranyhalat, hörcsögöt, vagy pintyet tartanak.

A háziállatok ítélkezés nélkül elfogadják az embert, feltétel nélküli támogatást nyújtanak számára, amit ezek az emberek gyakran nem kapnak meg a családtagjaiktól, vagy ismerőseiktől. Mindezek mellett pedig enyhítik a magányosság érzését is.

A házi kedvencekkel való törődés értelmet tud adni a mentális betegek mindennapjainak

Mivel a kutyák például rendszeres sétáltatást igényelnek, ezért fizikai aktivitásra is ösztönzik a gazdájukat, akinek ilyenkor lehetősége nyílik arra, hogy elbeszélgessen más kutyatartókkal is. A vizsgált tanulmányok egyikében egy nő arról számolt be, hogy már pusztán hörcsöge ketrecének kitakarítása és az állat etetése is olyasvalami volt, ami célt adott a napjainak.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)