Jump to content

3 extra kalóriaégető mozgásforma

2018. 03. 09. 14:00

Semmi komoly, csak úgy 400 kalória félóra alatt. Jól hangzik, nem de?

A klasszikus kardioedzéseken is túl vannak olyan edzésformák, amelyek hatékony zsírégetésre képesek. A lényege mindegyiknek a közepes intenzitáson végzett, legalább negyven perces folyamatos munka, mert ez kell ahhoz, hogy a szervezet ne a szénhidrátraktárakat, hanem a zsírokat kezdje el felhasználni.

TRX, Crossfit, funkcionális edzés

Nem kell testépítőnek vagy élsportolónak lenni ahhoz, hogy az ember rendesen végig tudjon csinálni egy sajáttestsúlyos edzést, csupán kitartásra van szükség. Az ilyen jellegű funkcionális edzések kiválóak a zsírégetésre is, mert a pulzust az ideális tartományon tartják javarészt, emellett a mélyizmokat is átmozgatják, és hetek alatt látványos eredményt produkálnak.

A kevésbé edzettek számára is jó kezdés az egészséges élemód felé, mert megadja a testnek mindazt az átmozgatást, amire szüksége van.

Futás, úszás, bicó

A legideálisabb trió, ami csak úgy olvasztja a zsírt. Hetente három alkalom bármelyik fenti edzésből, amely egy órán át tart és 145-165-ös pulzustartomány között mozog kiváló. Nem csak megsemmisíti a felesleges zsírt, hanem az állóképességet is szépen növeli. Egy-két hónap rendszeres mozgás után magadra sem fogsz ismerni, mert a sport kívül-belül átalakít!

Intervall

Az intervall edzés a lehető legjobb, ami az izomzattal történhet, nem beszélve a szívre, érrendszerre és a zsírégetésre kifejtett hatásától. Az intervall edzés azt takarja, amikor futás vagy úszás közben hirtelen váltogatjuk a sebességet. Noha általában futásnál szokták ezt alkalmazni.

Elég fél óra intervall edzés ahhoz, hogy intenzív zsírégetés induljon be a szervezetben.

Mennyit ajánlott mozogni?

Survey of Health, Ageing and Retirement kutatása során 55 ezer 50 évesnél idősebb résztvevő adatait elemezte. Ezek az adatok 16 európai országból származtak, illetőleg 2004 és 2013 közötti megfigyeléseket jegyeztek le.

A kapott adathalmazon túl a kutatók a bevett, mindennapi szokásaikról: a sportolás intenzitásáról, rendszerességéről, és a fizikai aktivitás típusáról kérdezték a résztvevőket, valamint egy krónikus betegséggel kapcsolatos tesztet is kitöltettek velük.

Az elemzések során a szakértők arra jöttek rá, hogy csupán a heti egyszeri alkalommal történő mozgás is csökkentő a cukorbetegség, a szívbetegségek és az agyi érbetegségek kockázatát. De ne szaladjunk ennyire előre. Lássuk, valójában mennyi lenne az ideális heti, napi edzésadag, és mely mozgásformákat kellene előtérbe helyezni.

A szervezet számár egészségőrző mennyiség a sportból, heti 160 perc. Az első pillantásra ijesztően soknak tűnhet, de elosztva és az intenzitásokat tekintve, nem az.

A már említett 160 perc heti mozgásadag 150 perc kardiomozgásból, azaz úszásból, futásból, biciklizésből, stb. tevődik össze, míg a maradék 60 perc izomfejlesztő gyakorlatokból. Ami a kardiot illeti, akkor ideális a dolog, ha közepes intenzitású edzést végzünk, minimum 31 percen keresztül, naponkénti pihenővel. Ugyanis, a két kardioedzés között nem ajánlatos, hogy 72 óra elteljen mozgás nélkül, mert akkor szinte semmit nem ér. Ami a 60 perces izommunkát illeti, azt érdemes két 30 perces részletbe elosztani.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)