Jump to content

Vegyszerérzékenység, a mindennapok rejtett veszedelme

2018. 03. 16. 09:00

A fém-és ételallergia hallatán senkinek nem emelkedik kérdőn a szemöldöke, a vegyszerallergia azonban még mindig amolyan ördögtől való kitalációnak tűnik, pedig egyre több és több alkalommal bukkan fel. Mi jelzi, és hogyan lehet ellene tenni?

Az emberi szervezet érzékeny kis műszer, ha pedig az immunrendszer védelmi bástyái egy kis időre lesérülnek, számos allergia és érzékenység is kiüthet. A vegyszerallergia is hasonló esetben csap le a legkeményebben a szervezetre.

Növekvő terhelés, növekvő adalékanyagok

Tíz évvel korábban nem kellett aggódni a túlzott vegyszerterhelés miatt, ám mára szinte mindenhol ott vannak. Jelen vannak a levegőben, a ruhákban, az élelmiszerekben, az otthonunkban, és pillanatok alatt bejutnak a szervezetbe is, ahol, ha adandó alkalom nyílik, allergia képében felbukkannak. Elkerülni, és megelőzni nem lehet, mert nincs egyetlen olyan pont sem, ahol ne érintkeznénk velük, így inkább a tünetekre érdemes figyelni, és enyhíteni azokat.

A vegyszerallergia tünetei

A vegyszerallergia felbukkanását az immunrendszer túlterheltsége vagy épp legyengülése teszi lehetővé. Egyébként a tüneteket okozó vegyszerre, annak a bőrön megjelent helyéről is lehet.

Például, ha a szempillákon tapasztalunk irritációt, netán hullani kezdenek, akkor a kozmetikumokra, szempillaspirálra gyanakodhatunk. Az arcon felbukkanó foltok, vagy viszketés szintén a kozmetikumok, krémek számlájára írható, de a leggyakrabban mégis az UV-sugárzás, gyapjúalkohol, hajfesték okozza.

A kezek esetében a gumitermékek, a tartósítók vagy az epoxigyanták okolhatók az elváltozás miatt, a nyakon pedig a nikkel vagy kozmetikum okozhat irritációt. A testszerte vagy törzsön megjelenő bőrirritációt szintén a nikkel és a gumi tartalmú szerek válthatják ki.

A hónalj esetében az illatszerek, dezodorok, a felületaktív anyagok és formaldehydok okozzák, míg a lábak esetében a neomycin és az epoxi-gyanta nevű vegyi anyagok okoznak irritációt elsősorban.

Megoldás?

A beazonosítható és kikövetkeztethető irritációt okozó anyag esetén, az elváltozást kiváltó anyag mellőzése szükséges. Ha biztosra akarunk menni, akkor patch tesztet is végezhetünk.

Viszont, ha egyértelműen nem tudjuk, hogy mi okozhat vegyszerirritációt, akkor krémekkel és antihisztaminokkal sokat tehetünk a helyzet javításának érdekében. A legrosszabb esetben a szteroid tartalmú gyógyszerek is bevethetők.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)