A víz lesz várhatóan a 21. század legkritikusabb erőforrása: a Föld könnyen elérhető édesvízkészlete ugyan nem fogy, hanem állandó és mintegy 42 ezer köbkilométer, ám az elmúlt száz évben az egy főre jutó mennyiség mégis az egynegyedére csökkent – köszönhetően a népesség robbanásszerű növekedésének.
A felhasznált víz teljes egészében visszaforgatható lenne
Hazánk a világ számos más részéhez – és az európai átlaghoz képest is – viszonylag jó helyzetben van vízgazdálkodás szempontjából, habár a felhasznált vízmennyiség mintegy kétharmadát mi sem használjuk hatékonyan – különösen, ha figyelembe vesszük, hogy valójában a felhasznált vízmennyiség teljes egésze visszaforgatható és újra felhasználható lenne.
Szakemberek szerint a hazai fogyasztói magatartáson is lenne mit javítani. Tény, hogy a Kárpát-medence időjárási-földrajzi viszonyai miatt az elmúlt évszázadokban lehetett részünk árvízben, aszályban egyaránt, mégis mintha megfeledkeznénk a vízben szűkös időszakokról: a vízpazarlás visszafogására van szükség.
Magyarország jelentős édesvízkészletekkel rendelkezik – bőven ellát bennünket –, a mindennapok során tehát hajlamosak vagyunk szem elől téveszteni, hogy micsoda kincs birtokában vagyunk, amikor megnyitjuk a csapot, és abból tiszta ivóvíz folyik. Az egészséges, jó ivóvizet értéknek kell tekinteni, hiszen – közhely, de így van – víz nélkül nincs élet.
Az ivóvíz az egyik leggyakrabban vizsgált élelmiszer
A fejlett országokban – így nálunk is – a víztisztítási és csatornázási technológiák dacára a legnagyobb aggodalmat a lakosság számára a hormonhatású anyagok és a gyógyszermaradványok jelentik, illetve terjedőben vannak a jelenlegi vízkezelő technológiának ellenálló vírusok, baktériumok és egysejtűek is.
Veszélyt jelent az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerint az antibiotikumrezisztens baktériumok vagy a rezisztenciát meghatározó genetikai anyagok elterjedése a környezetben. Ezen anyagok és kórokozók kimutatása új kihívások elé állítja az egészségügyi hatóságokat.
A magyar lakosság 96 százaléka vezetékes ivóvizet használ. A hálózati ivóvíz minőségét a szolgáltatók és a népegészségügyi hatóság is rendszeresen ellenőrzi: az ivóvíz az egyik leggyakrabban vizsgált élelmiszer.