Jump to content

Ha megcsíp a kullancs: pánik helyett ezt tedd!

2018. 05. 09. 13:40

Idén valóságos invázióra számíthatunk, olyannyira, hogy a kellemetlen betolakodók a legurbanizáltabb területeken is felbukkanhatnak, de a játszóterek vagy épp a saját kertünk sem tabu már.

A rétek, erdei ösvények többségén idén is tobzódnak a kullancsok, amik a közhiedelemmel nem a fáról potyognak a gyanútlan vándor nyakába, hanem a fűszálak tetején egyensúlyozva várják a jó fogást. Zárt cipővel és hosszú nadrággal jó eséllyel megelőzhetjük a találkozást, de száz százalékos védelmet egyetlen ruha sem nyújt. A kullancs elleni megelőző krémek, riasztók azonban meglehetősen hatékonyak lehetnek, de ha mégis felfedezzük az apró parazitát a testünkön, nem árt tisztában lenni azzal, mit tegyünk.

Azonnal ki kell venni!

Le kell szögezni, hogy nem minden kullancs fertőző. Ugyanakkor jobb az elővigyázatosság. Tehát, ha olyan szerencsétlen helyzetbe kerültünk, hogy a kullancs már befúrta magát a bőrbe, akkor minél előbb el kell azt távolítani, mert minél hosszabb ideig van bent a kullancs, azzal arányosan növekszik a fertőzésre való esély.

Remek kullancs eltávolító kanalakat lehet kapni a patikában, de a gyakorlottabbak egy csipesszel is meg tudják oldani. Az állatot a szájszerve mögött kell megfogni, és csavaragás, piszkálás nélkül, egy határozott mozdulattal ki kell rántani.

A kullancsok kétféle betegséget terjesztenek, az agyvelőgyulladás és a Lyme-kórt. Előbbi ellen létezik védőoltás, ami elsősorban azoknak javasolt, akik a munkájuk folyamán ki vannak téve a fertőzésnek, vagy aki sokat kirándul kullancsos helyeken.

Tünetek, amelyek aggodalomra adnak okot

A vérszívó által hordozott baktériumok okozta Lyme-kór antibiotikummal nagyon jól kezelhető, de ehhez időben fel kell ismerni. Az agyvelőgyulladás kullancs által terjesztett változatának általában két hét a lappangási ideje, és a Lyme-kórnak sem sokkal hosszabb, nagyjából két-három hét.

Akkor kell orvoshoz fordulni, ha érintett terület nagyon bepirosodik és láz lép fel. Ha egy-két napon belül láz jelentkezik az a csípés miatt helyi elfertőződését vagy súlyosabb esetben kullancs-encephalitis jelezhet.

A Lyme-kór jellegzetes tünete a bőrön megjelenő piros karikák, foltok. Ez nem csak a csípés körül, hanem bárhol a bőrön megjelenhet. Nagyjából öt centiméteres vagy annál nagyobb átmérőjű piros körök jelzik, a betegség lehetségességét.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)