Jump to content

A zöld fény enyhítheti a migrént

2018. 05. 11. 16:00

Bár csak egy szűk hullámhossz-tartományban, de csökkenti a migrénes fejfájást és a rohamokat kísérő fényérzékenységet a zöld fény.

Egy most publikált amerikai kutatás szerint a zöld fény csillapíthatja a migréntől szenvedők fejfájását és fényérzékenységét.

„A fényérzékenység általában kevésbé gyötrő, mint a fejfájás maga, de ez is kivonhatja az embert a forgalomból” – mondta el a vizsgálatokat vezető Rami Burstein.

A bostoni Beth Israel Deaconess Medical Center és a Harvard Egyetem neurológus professzora öt évvel ezelőtt tett meglepő felfedezést: kiderítette, hogy roham közben a kék fény még a vak migréneseket is zavarja.

„A migrénes esetek több mint 80 százaléka jár együtt fényérzékenységgel. Az emberek többsége ezért sötét szobákba vonul, kimarad a munkából és a hétköznapi teendőkből” – részletezte a szakember.

Rami Burstein és csapata ezúttal vak és látó embereken egyaránt tesztelte a fény hatásait, többféle színnel dolgozva. A kísérlet során roham közben vizsgálták a migrénesek reakcióit. Erős megvilágítás mellett a kék, a vörös és a borostyánsárga fény az esetek 80 százalékában erősítette a fejfájást.

Virítsd a zöldet

A zöldtől jóval kevésbé szenvedtek, sőt a kutatók meglepetésére ez a páciensek 20 százalékánál jótékonyan is hatott. Sejtszinten vizsgálva a jelenséget Burstein professzor azt tapasztalta, hogy a neuronok legjobban a kék, legkevésbé pedig a zöld fény fotonjaira reagálnak.

A szakember most olyan izzó kifejlesztésébe kezd, ami alacsony fényerőn sugározza a zöld szín jótékony tartományát.

Emellett olyan napszemüveget is tervez, ami minden más tartományt kiszűr a természetes fényből. Ezek előállítása még rendkívül drága, így technológiai újításokra is szükség lesz ahhoz, hogy a termékek a nagyközönség számára is elérhetőek legyenek. A migrénes fejfájás a világ népességének 15 százalékát, azaz több mint egymilliárd embert érint.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)