Jump to content

10 dolog, amit eddig nem tudtál a feketekávéról

2018. 05. 13. 20:00

A kávéról való vélekedés az egyik olyan dolog, ami tényleg megosztja a világot. Ki ellene más mellette voksol. Most utóbbiak táborának kell igazat adjunk.

Összegyűjtöttük a kávézás öt jótékony hatását, ami miatt érdemes mértékkel a pörkölt finomságot fogyasztani.

Edzés előtt kiváló

A sport tevékenységet megelőző fél órában a kávézás kifejezetten hasznos, ugyanis feltölti gyorsan felszívódó szénhidráttal a szervezetet, így több energia jut az izommunkára, és jobban bírod majd a fizikai terhelést, kortól függetlenül!

Memóriajavító

A kávézást több tanulmány is összekötötte az Alzheimer-kór elleni küzdelemmel, ugyanis a koffein fokozza az agyműködést, és óvja a memóriát.

A szívre is jótékonyan hat

De csak is akkor, ha minimális mennyiségű feketekávét fogyasztunk nap mint nap, ellenkező esetben magas vérnyomást, és számos probléma kiváltója lehet.

Természetes fájdalomcsökkentő

A koffein minden fájdalomcsillapító pirulában megtalálható, főként azokban, amelyeket görcsös fájdalommal járó panaszok ellen ajánlanak. Egy 2015-ös kutatás szerint 200 milligramm ibuprofen és 100 milligramm koffein együtt sokkal hatékonyabban számol le a műtét utáni fájdalommal vagy a migrénes fejfájással, mint bármelyik összetevő egyedül.

Gyógyír a diabétesz ellen

A sima „fekete” gyógyhatással bír, legalábbis a témában végzett kutatások eredményei erre engednek következtetni.

A 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenésre szignifikánsan nyomon követhető volt, azok estében, akik növelték a napi kávéfogyasztásukat, egy vagy fél adaggal. Helyzetükben a kockázat redukálásának 11%-a volt egzaktan mérhető. Azok a résztvevők, akik viszont csökkentették a kávéfogyasztásukat 1 vagy fél adaggal, azok esetében a cukorbetegég kockázata 17%-kal növekedett. Azok a személyek, akik napi 3 vagy annál több csésze kávét fogyasztottak 37%-kal csökkentették a megbetegedés lehetőségét. Ezek az eredmények több éves állandó megfigyelés, és mérés eredményét tükrözik, melyek reménysugarat jelenthetnek, a cukorbetegségben szenvedők számára.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)