Jump to content

3 bevált házi megoldás napallergiára

2018. 06. 05. 17:52

A nyári napsugarak megérkezésének sajnos nem mindenki tud egyformán örülni. Az aki napallergiától szenved, és a meleg megérkezésével azonnal pöttyök jelennek meg a bőrén is, biztos, hogy kicsit kevésbé várta a jó időt. Szerencsére vannak olyan módszerek, amikkel a napallergia tünetei enyhíthetőek, így a napallergiások is élvezhetik a nyarat. (X)

A napallergia ellen a legjobb, ha megelőzöd

Aki találkozott már a napallergia tüneteivel, az tudja, hogy ha megjelennek, a kezelésük már elég kellemetlen lehet. Éppen ezért a napallergia ellen az a legjobb, ha nem is hagyod, hogy a nap kifejtse a bőrre gyakorolt káros hatásait. Az egészséged megőrzése érdekében a naptej használata egyébként is erősen ajánlott, napallergiásoknak pedig egyenesen kötelező! Próbáld kerülni a nagyon erős napfényt, inkább csak a reggeli vagy késő délutáni órákban menj a szabadba, amennyiben ezt teheted, és tartsd észben, hogy az üveg is átengedni az UV-sugarakat, így a zárt térben sem feltétlenül vagy védett a napallergia ellen. A magas faktorszámú naptej a bőrre kenve kiszűri a nap káros sugarait, így mindenképpen segíthet csökkenteni vagy megszüntetni és megelőzni is a napallergia tüneteit.

Napallergia kezelése gyógynövényekkel

A napallergia kialakulhat akár bizonyos gyógyszerek mellékhatása, betegségek tüneteként is. Ezeket mindenképpen érdemes feltárni, addig pedig – természetesen a megfelelő faktorszámú naptej használata mellett – a napallergia tüneteit gyulladáscsökkentő gyógynövényekkel is enyhítheted. Az aloe verát, körömvirág, kamilla vagy perilla kivonatot tartalmazó gyógynövénykrémek például mind nyugtató hatással vannak a bőrre, így a napallergia tüneteit is enyhítik, segítik a bőr regenerálódását, így napozás után is javasoltak, bár ez a tevékenység eleve nem ajánlott azoknak, akiknek napallergiája van. A gyógynövényes krémeket érdemes lehet magadnak kikeverni vagy gyógyszertárban beszerezni, illetve vásárláskor alaposan áttanulmányozni az összetevőket: a napallergia tünetei egyébként is irritálttá teszik a bőrt, ügyelj rá, hogy fölösleges tartósítószerek, mesterséges illatanyagok már ne kerüljenek a bőrre.

Az antioxidánsok semlegesíthetik a napallergia tüneteit

Az antioxidánsok és vitaminok szedése sok napallergiásnak segítettek már a fényérzékenység megszüntetésében vagy enyhítésében, és bár ártani biztosan nem ártasz vele, érdemes óvatosnak maradni, és nem ezekre bízni a napvédelmet.

A béta-karotin például antioxidáns hatása révén csökkentheti az UV-sugárzás bőrkárosító hatásait, de ez természetesen korántsem jelenti azt, hogy védelmet jelent a naptól, és ne lenne szükséged naptejre.

Sok napallergiás úgy tapasztalja, hogy az A-, E- és C-vitaminok pótlása is segít, hogy a napallergia tünetei ne, vagy csak később jelentkezzenek, nem szabad azonban abba a hamis illúzióba kerülnöd, hogy a vitaminokkal pótolható lenne a napvédelem.

Annyi bizonyos, hogy ezek a vitaminok jótékony hatással vannak a bőrre, ha pedig nincsenek betegségeid, jó általános állapotú az egészséged, akkor az allergiás reakciók is később jelentkezhetnek, de a naptej használatáról a vitamindús táplálkozás mellett sem szabad elfeledkezned, máskülönben nem csak a napallergia tüneteit, de a bőrrákot is kockáztatod.

(Forrás: Bien.hu)