Jump to content

Újdonságokról tájékozódhattak a vastúlterhelődéses betegek

2018. 06. 19. 16:00

A Hemokromatózisos Betegek Egyesülete indén nyolcadik alkalommal szervezte meg a hemokromatózis napját. A vastúlterhelődésként is ismert örökletes betegségre június első hetében Európa-szerte tematikus programokkal hívják fel a figyelmet. A betegség idehaza mintegy 50 ezer főt érint.

A Kútvölgyi Klinikai Tömbben tartott rendezvényen a hemokromatózis kardiológiai, endokrinológiai vonatkozásaira fókuszáltak, amíg Várkonyi Judit, a III. sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi docense, az egyesület alapítója ismertette a kezelésre vonatkozó legújabb nemzetközi ajánlást, és beszámolt a legutóbbi nemzetközi kongresszuson elhangzott újdonságokról is.

A krónikus fáradtsággal, ízületi panaszokkal, cukorbetegséggel, hormonális és potenciazavarral, szívpanaszokkal és endokrin problémákkal járó betegség minden kétszázadik embert, Magyarországon hozzávetőlegesen 50 ezer főt érint.

A korai felismerés kulcsfontosságú, az idejében megkezdett kezeléssel a szervezet megszabadul a felesleges vastól, és ezáltal ismét teljes életet élhet a páciens.

A Hemokromatózisos Betegek Egyesülete minden év június első hetében az európai eseményekhez kapcsolódva egy félnapos rendezvény keretében hívja fel a figyelmet az örökletes betegségre. Az aktuális témákat az érintettek kérésének megfelelően állították össze – mondta el a Semmelweis.hu portálnak Várkonyi Judit.

Az eseményen elhangzott, hogy a gondozatlan, kezeletlen vastúlterhelődés visszafordíthatatlan eltéréseket okoz a szívben, ami a betegek korai elvesztéséhez vezet.

Továbbá a hemokromatózisban előforduló endokrin problémákat is számba vették a szakemberek, részletes tájékoztatást adva a cukorbetegségről. Az érintetteket főként elővigyázatosságból érdekelte a téma, a cukorbetegség ugyanis csak azokat, a főként idősebb pácienseket érinti, akik későn kerültek a klinikára.

Várkonyi Judit, az egyesület alapítója előadásában hangsúlyozta a tanácskozás fő üzenetét, amely szerint, bár a vasanyagcseréről jellemzően a vashiány és a vastúlterhelődés révén értesül a nagyközönség, ennek a problémának és kezelésének a jelentősége túlmutat ezen a két végleten. Példaként elmondta, a vastalanító kezelések a terápiás panel kiegészítéseként a daganatos és a csontvelő-átültetésen átesett betegek kezelésében is használhatók, életeket is menthetnek.

Az előadások sorában foglalkoztak még az angol hemokromatózis csoport étkezési javaslatait tartalmazó legújabb kiadvánnyal is, amelyet dietetikus ismertetett. A vastúlterhelődésben szenvedőknek speciális, csaknem vegetáriánus diétát kell követniük. Kerülniük kell a vassal dúsított ételeket, a vas- és C-vitamin-tartalmú táplálék-kiegészítőket, és az alkoholfogyasztást is vissza kell fogniuk.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)