Jump to content

Napégés ellen íme a legjobb dolog

2018. 07. 29. 21:00

Habár a bőrgyógyászok nem győzik hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy ne tegyük tönkre a bőrünket azzal, hogy minden évben leégünk, sokszor süket fülekre talál a felhívásuk. Pedig komolyan beszélnek: a melanomával – festékes bőrrák – diagnosztizált emberek száma évente mintegy hét százalékkal nő. Jobb, ha elszámol tízig, mielőtt beleveti magát a reggeltől estig tartó napozásba. Hasznos tanácsok, ha el akarja kerülni a leégést.

 

Habár a XIX. század elején még a fehér bőr volt a divat, immár hosszú évek óta a napsütötte bőr számít az egészség szimbólumának. Elképzelhető tehát, hogy a porcelánbőr ideje végképp lejárt, azonban jobb, ha elszámolunk tízig, mielőtt belevetnénk magunkat a reggeltől estig tartó napozásba.

Fújja, kenje, kenegesse!

A bőrgyógyászok minden évben próbálják az emberek lelkére kötni, hogy használjanak fényvédőt. Több-kevesebb sikerrel, hiszen az utcán sűrűn látni embereket piros fejtetővel, ugyanakkor – szinte fájdalmasnak tűnő – vörösre sült, akár hámló vállakkal is.

Ezért tehát, ha nem strandolunk, de tudjuk előre, hogy tizenöt percnél több időt töltünk majd a napon, akkor is érdemes fényvédőt használni, hiszen testünk fedetlen részei akár negyed óra alatt is leéghetnek. Főleg délelőtt tizenegy és délután három óra között, hiszen ebben az időszakban sokszor szinte éget a nap.

Vásárláskor érdemes olyan fényvédő krémet vagy spray-t választani, amely legalább 30 faktoros, hiszen a magasabb számú fényvédők rendszeres használatának egyébként azon kívül, hogy nem – illetve kisebb eséllyel – égünk le, egyéb áldásos hatása is van: csökkenti a fotoaging – azaz a bőr ultraibolya fény általi öregedését.

A naptejet vagy a napolajat azonban nem elég egyszer használni. Érdemes akár kétóránként is újrakenni, vagy -fújni a bőrünket még akkor is, ha nem úsztunk, hiszen a védőréteg könnyen lekophat. Annak ellenére, hogy rengeteg vízálló naptejet lehet vásárolni, jobb, ha biztosra megyünk: fürdőzés és törölközés után fújjuk fel újra a fényvédőt!

Továbbá, komoly tévhit, hogy a vízben nem lehet leégni, hiszen az UV-sugarak áthatolnak a vízen is, sőt, a visszatükröződés miatt a sugárzás akár intenzívebb is lehet.

Ha a családdal strandol, óvja a kisebbeket: bizonyított tény, hogy a 18 évnél fiatalabbaknál a napégés fokozza a melanoma kialakulásának kockázatát, ezért a gyerekekre, fiatalokra fokozottan érdemes odafigyelni.

Köntös, kendő, kalap

Ha valamiért muszáj a napon tartózkodnia a fentebb említett órákban, megkönnyíti a dolgát, ha fényvédőn túl kalappal takarja arcát, illetve, ha jól szellőző anyaggal, csinos kendővel lefedi vállait, vagy akár a nyakát is.

Abszolút elcsépeltnek tűnhet – pedig aranyszabály –, hogy naponta nagyjából két liter vízre van szüksége a szervezetünknek. Ez az igényünk a melegben jócskán megnőhet, nem ritka, hogy a fizikai munkát végzők egy-egy forróbb napon 6-8 liter vizet is megisznak. A legjobb tehát, ha már azelőtt gondoskodunk arról, hogy hűsítő víz legyen nálunk, mielőtt elindulnánk otthonról.

Napozás közben és után több folyadékra van szükségünk mint általában, hiszen az megterheli a szervezetet és a verejtékezés miatt vizet és ásványi anyagokat is veszíthetünk. Továbbá egyes zöldségek és gyümölcsök is segíthetik, hogy tovább bírjuk a napon leégés nélkül, illetve, hogy semlegesítsük a napozás közben felszabaduló szabadgyököket: ilyen például a sárgarépa, a paradicsom, a sárgadinnye vagy a sárgabarack.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)