Jump to content

Amikor nem a pollen a hibás: csótányallerga

2018. 07. 30. 19:00

Nyáron főként a szénanátha és a nyíló virágok okoznak allergiás tüneteket, legalábbis a közhiedelem szerint. Valójában a tüsszögés, könnyezés, eldugult orr hátterében sokkal rosszabb is állhat.

Kutyaszőr, macskaszőr, virágpor, pollen, por. Egy közös van bennük: allergének. Allergia és allergia között nem sok különbség van, mert a könnyező szemtől az orrduguláson át, a bőrirritációig igen széles a skála, ami mindegyik indikátorra jellemző, így az ember nem is feltételezi, hogy valami sokkal visszataszítóbb dolog is állhat az allergia hátterében.

Hívatlan vendég, fertőző ajándékkal

A csótányok a legpedánsabb háztartásokban is felbukkanhatnak, amiért semmi más nem okolható, csak a vízvezeték hálózat. A csótány ugyanis imádja a nevességet, épp ezért a vizesblokkok mentén haladva lyukad épp a te fürdőkádadban. De jöhetnek az udvarról, szomszédos házakból, közeli pincékből, látogatásuk évszakoktól független, ugyanis télen és nyáron is alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez. Nem véletlenül a csótány a legnehezebben elpusztítható rovarok egyike.

Kevéssé ismert tény viszont, hogy a csótány is kiválthat allergiás reakciót, még az után is, ha elpusztult. A rovar nem marásával, hanem a nyálával, ürülékével, illetve elpusztulása után a bomló testében lévő fehérjével készteti túlvédekezésre az erre hajlamos emberek immunrendszerét. Ez főként a gyerekekre lehet veszélyes, mert akár súlyos asztmás tüneteket is kiválthat.

A csótányallergia felismerése viszont nagyon nehéz, de ha sikerül kezelése már jóval egyszerűbb.

Harminc baci egy testben

Az éjszakai vendégek testében harminchárom különböző baktérium található, amelyeket a levegőbe juttatják, és itt még nem végeztek a károkozással. A csótányban hatféle parazitát és legalább hét, különböző betegségeket okozó baktérium (gomba, vírus, féregpete) is megtalálható. Bármerre járnak a lakásban a lábukon, testükön megtapadó szennyeződések és kórokozók az adott pontra is eljutnak.

A csótányallergia felismerése meglehetősen nehéz. Ha végül sikerül is azonosítani az allergénként viselkedő fehérjét, gyógyszeres kezeléssel lehet mérsékelni a tüneteket.

Irtani, hatékonyan, házilag

Előzd meg, ha viszont már felbukkant űzd el könnyedén babérlevéllel. A fűszer intenzív és jellegzetes illata kiűzi őket a helyiségekből. Mivel egészségünkre nem ártalmas, így bátran elszórható a kertekben, pincékben, konyhában és a fürdőben egyaránt. Attól sem kell tartani, hogy gyermekünkben vagy házi kedvenceinkben kárt tesz, ha szembetalálkoznak vele.

A babérlevelet frissen és szárítva is elszórhatjuk a kényes területekre, legintenzívebb hatását azonban porrá zúzva éri el.

Ha ez a természetes módszer nem lenne elég, nem érdemes házilag kísérletezni, bár a szakértők általi vegyszeres rovarirtás nem a leghumánusabb módszer, hatékonysága azonban megakadályozza, hogy a csótányok átvegyék házunk felett az uralmat.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Fotó: mtninet.com Forrás: biokalauz.hu)

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)